Oliu exhibeix la fortalesa del Banc Sabadell i avisa el BBVA que l'opa els «infravalora»

El president de l'entitat vallesana intervé a la Cambra de Sabadell per posar en valor el retorn a Catalunya i projecta una institució "amiga" del teixit empresarial

Josep Oliu, president del Sabadell, amb Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell.
Josep Oliu, president del Sabadell, amb Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell. | Juanma Peláez
10 de febrer de 2025, 10:53

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha posat en valor la solidesa de l'entitat i ha assegurat que l'opa hostil del BBVA "infravalora" el banc. Ho ha dit en una intervenció davant la Cambra de Sabadell i tres dies després de presentar els resultats del 2024, que assenyalen un rècord històric, amb uns beneficis d'un 37,1% amb uns guanys rècord de 1.827 milions d’euros durant el 2024. Oliu ha subratlalt el retorn a Catalunya: "Aquest any, a la junta d'accionistes, no els caldrà agafar el tren per assistir-hi".

"L'opa és una bona notícia", ha afirmat, en el sentit que es volen "apropiar" d'un banc que està molt fort. Ha destacat les bones cartes de l'entitat, amb la capacitat per generar capital ("ens en sobra") i una remuneració a l'accionista de 3.300 milions, que equival a 0,61 euros per acció. Oliu ha posat èmfasi en els "problemes seriosos de competència", sobretot pel que fa a les pimes. 

L'opa "infravalora el Banc Sabadell", ha assegurat el president de l'entitat bancària, que ha destacat les "sinergies negatives d'una opa amb la qual tothom està en contra". Ha considerat "difícil" la creació de valor de la fusió després de subratllar el "respecte" pel BBVA.

“Els resultats d'aquest 2024 no ens els podíem imaginar. Fa uns anys, vam fer el salt als 1.000 milions, que ja va suposar un salt i una fita. I ja estem pels 2.000 milions", ha assenyalat Oliu. Sobre els beneficis, ha assegurat que els del banc són uns resultats “sostenibles” i que s’incrementaran. “El Sabadell està molt sòlid -ha afirmat-, amb unes taxes de capitals i provisions cada cop més altes”. Ha qualificat el banc com una entitat “amiga” del teixit productiu i de les pimes, “que escolta i entén les empreses”. 

Oliu ha dibuixat un panorama global positiu de les perspectives econòmiques, “malgrat l’enrenou polític”, amb un creixement superior al 3%, gràcies als balanços financers d’empreses i famílies, molt més potents que fa deu anys. Ha subratllat els elements d'incertesa, afirmant que la victòria de Donald Trump és "un canvi de paradigma", amb riscos com el canvi climàtic, les guerres cibernètiques -que ha destacat com a perill rellevant-, les onades de desinformació, la manca de cohesió social i la política de polarització.

Josep Oliu ha destacat les bones expectatives de l'economia espanyola, amb un "creixement robust" i unes xifres bones d'ocupació. "Espanya està per damunt del creixement europeu, amb un 3%", que aquest 2025 pot ser menor però continuarà sent positiu (amb la previsió d'un 2,5% enfront l'1,1% de la zona euro). Ha apuntat al creixement demogràfic, especialment gràcies a la immigració, que manté les taxes de creixement, amb uns tipus d'interès reduïts, la força del turisme i el desplegament dels fons europeus.

El líder financer ha detallat els bons senyals del quadre econòmic espanyol: una renda disponible del 10% (quan la mitjana històrica era del 3%), i un deute que suposa el 44% del PIB, una xifra molt menor a fa uns anys. Però també ha esmentat les debilitats com la manca d'habitatge, els comptes públics i el poc guany de productivitat. Els problemes de l'habitatge són fruit de "polítiques d'extrema esquerra que han tingut bona punteria perquè han resultat contraproduents".

Arxivat a