El Banc de Sabadell torna la seu a Catalunya en plena opa del BBVA

L'entitat es traslladarà des d'Alacant enmig d'una operació empresarial amb una gran influència política, després de marxar arran de l'1-O

El Banc Sabadell
El Banc Sabadell | Adrià Costa
Pep Martí i Marc Orts
21 de gener de 2025, 21:06
Actualitzat: 22 de gener, 0:54h

El Banc de Sabadell tornarà a situar la seu social a Catalunya després de marxar per la "incertesa política" arran de l'1-O, tal com han informat diversos mitjans i ha pogut confirmar Nació. Així, l'entitat ha decidit iniciar el camí enrere des d'Alacant, mentre està pendent del desenvolupament de l'opa del BBVA. El Banc de Sabadell va ser la primera empresa de l'Íbex 35 a abandonar Catalunya el 2017 i ara se suma a Agbar i Molins per revertir la decisió.

Ara, el consell d'administració s'ha de reunir de manera imminent per ratificar la decisió de tornar a situar la seu social a Catalunya després de set anys, tot i que encara no hi ha data per a la trobada. Sigui com sigui, es tracta de l'entitat més gran de les 2.500 que van marxar que anuncia el retorn.

La decisió és d'una gran transcendència econòmica i política i diversos agents socials i institucionals havien treballat de forma soterrada per facilitar un pas que reforça el sector financer del país en un context de puixança econòmica del Madrid dels diners i el que representa.

El pas es produeix en un moment crucial per a l'opa, l'endemà de fer-se públic que per primer cop des de l'inici de l'operació, la prima de l'opa del BBVA pel Sabadell és negativa. És a dir, que els accionistes hi sortirien perdent en cas d'acceptar l'adquisició.   

De les tensions amb el procés al retorn

D'entre tots els membres de la burgesia catalana, el president del Banc de Sabadell, Josep Oliu, va ser dels més obertament crítics envers el procés. Inicialment, es va mostrar confiat en el fet que no s'arribaria a un xoc frontal. L'any 2014, manifestava la seva esperança en un acord entre la Generalitat i l'Estat. Després, a mesura que s'avançava cap al xoc de la tardor del 2017, les seves declaracions es feien més vehements. 

Oliu insistia en la necessitat de preservar l'estabilitat i la seguretat jurídica. Hi ha una dada a tenir en compte per mostrar que des del banc es contemplaven ja totes les opcions: l'any 2015, es van modificar els estatuts del banc perquè es pogués decidir un trasllat sense passar per la junta d'accionistes. El 5 d'octubre del 2017, el Sabadell decidia traslladar la seu a Alacant i instal·lar les oficines de la presidència al carrer Serrano de Madrid.

El president ho va explicar de manera crua: "Abans que romanticismes, cal protegir el negoci". Però han canviat moltes coses a la política catalana els darrers temps i el govern espanyol té interès a dispersar geogràficament els nuclis de poder econòmic. I també al mateix Sabadell, que intenta sobreviure davant una opa hostil contra la qual es debat amb energia i que ja ha aconseguit dilatar en el temps.

Arxivat a