«Transformar el material amb el mateix coneixement»: la metamorfosis de dos emprenedors sabadellencs

Elaboren de forma artesanal mascaretes, un compagina l'art de fer trofeus i plaques per dissenyar, estampar i imprimir i, l'altre, dedicat a la roba esportiva, al tall i la confecció

La confecció en l'últim pas del procés
La confecció en l'últim pas del procés | Juanma Peláez
01 de febrer de 2021, 08:00
Actualitzat: 06 de febrer, 11:48h
Més enllà de la vacuna i de tractaments per neutralitzar el SARS-CoV-2, la millor recepta per evitar contagis és mascareta, mans i distància. Un mantra que ja hauria de conèixer tota la població, precisament l'ús de les mascaretes, obligatòries des del passat juliol, rebaixa les possibilitats d'infecció, tal com ho nombrosos estudis.

De fet, tal és la seva efectivitat que, per exemple, a Galícia i València, des de fa poc, obliguen a dur-les quan es faci esport a l'aire lliure. Àustria i Alemanya han prohibit l'ús de les de tela en el transport públic i comerços. I aquí, a Catalunya, preocupa l'abús d'aquest model, especialment amb l'arribada de variants més contagioses del virus. "Ha de complir la normativa", deia fa uns dies el director de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. 

I així ho segueixen, per triplicat, dos emprenedors de Sabadell: Josep Abant, molt conegut a la ciutat pel seu negoci, des de fa dècades, de trofeus i plaques i ser el pare de les germanes Abant, campiones de bicitrial, i Josep Sedeño, lligat a la fabricació de roba esportiva des de fa més de 15 anys. "Tenim tres certificacions", diu Abant, un primer per la tela que s'utilitza "amb resultat de laboratori igual o superior a FFP2"; de la mateixa mascareta per un altre centre, "un dels més importants d’Europa", puntualitza i "n'estem fent una altra. És a dir, tres", finalitza. 
 

Josep Abant preparant disseny per imprimir Foto: Juanma Peláez

La impressió del que seran mascaretes Foto: Juanma Peláez


També les elaboren amb personalització, perquè saben que lluir suma, però, com subratlla Abant, "el més important és l'etiqueta. Això és bàsic, si no compleix, no val". "Ajusta bé i la condensació és mínima", apunta Sedeño, a la vegada que "protegeixen igual amb sec que amb moll" i "la protecció és bilateral", a diferència d'altres. Disposen de cinc talles, des de baby a XL.

Units per una coincidència 

Com moltes de les coses que passen a la vida, la casualitat va unir-los. "Un dia, vaig venir a fer un encàrrec a prop de la botiga d'en Josep i em vaig dir: "passa'l a saludar"" i una cosa va portar a l'altra i es van adonar que els dos feien el mateix: material per protegir. Abant, pantalles de metacrilat i mampares, entre d'altres, al cap i a la fi "un servei integral de protecció", resumeix. I Sedeño distribuïa mascaretes bàsiques, bàsicament entre farmàcies. 
 

L'estampació dels models a la botiga dels Abant Foto: Juanma Peláez


I van unir esforços per tirar endavant, des de fa una mica més de mig any, la firma sanimasc.cat: "Transformem el material però el coneixement és el mateix", rebla Abant. Mentre ell fa el disseny, la impressió i l'estampació, Sedeño s'encarrega del tall i confecció. Cadascú des del seu espai i amb els seus mitjans, "una col·laboració en un radi molt proper" i molt "artesanal", destaca Abant. 

Formant-se durant el confinament 

Abant tenia clar, des de que va ser conscient de la magnitud de la pandèmia, que "volia ajudar" la gent, aportar el seu gra de sorra i durant el confinament va aprendre, a base de provar, per adquirir aptitutds en la creació de material com les pantalles i separadors de metacrilat, també "vaig estudiar sistemes de refrigeració". Sedeño al maig es va llançar a distribuir el seu material. 
 

El tall i la confecció ja en el taller Foto: Juanma Peláez

Últims retocs a una mascareta Foto: Juanma Peláez


Els dos van veure com, pràcticament d'un dia per l'altre, es desplomava el seu negoci. "No hi ha competicions. Està tot l'esport amateur aturat i això que fer esport és salut", es queixa el gerent de la botiga de trofeus, mentre que Sedeño afegeix "no hi ha competicions" i, per tant, no li entren comandes. 

Ara per ara, fabriquen unes 200 diàries, amb possibilitat d'arribar a les 500, tenint en compte que es poden rentar 76 vegades -a 60 graus- i compten amb l'aval de l'Ajuntament de Sant Quirze, farmàcies i escoles. Uns clients que han provat "i repetit", sostenen, d'un material que amb el mòbil, la cartera i les claus de casa ha passat a ser part fonamental abans de sortir al carrer.