La cinquena edició del festival de fotografia d'autor, Lumínic, se celebrarà a Sant Cugat entre el 31 de maig i el 14 de juliol. Enguany, amb un certamen centrat en l'inconscient per presentar una desena d’exposicions amb clar protagonisme femení. Es podran veure obres de fotògrafes de prestigi com Diambra Mariani, Laura F. Izuzquiza i Laura Voskian.
Un dels plats forts serà l’exposició ‘Fotos amb juguets’ del fotògraf Gabriel Casas iGalobardes (1892-1973) a l’Arxiu Nacional. Xerrades, projeccions i taules rodones completaran la programació. Amb l’objectiu de fomentar el col·leccionisme, per segon any es farà el Mercat Fotogràfic d’Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat.
Durant la presentació de la cinquena edició del festival al Museu del Monestir de Sant Cugat, Amanda Bernal, una de les seves directores, ha recordat que el Lumínic és un festival de fotografia d’autor que prioritza la capacitat narrativa dels artistes per sobre de la seva tècnica i que també vol ser “un espai de trobada, estudi i transformació social a través de la fotografia”.
Amb aquest objectiu, el certamen “inundarà” de fotografia Sant Cugat del Vallès durant un mes i mig. Enguany, les exposicions i les activitats paral·leles tindran una desena de seus repartides pel municipi combinant espais públics emblemàtics com el Monestir de Sant Cugat, la Casa de Cultura o el Celler Modernista amb d’altres de privats com la llibreria Abacus o un concessionari de la marca Skoda, que acollirà una de les exposicions. “Aquesta diversitat de seus demostra que el festival cada cop està més arrelat a la ciutat”, ha destacat Bernat Millet, un dels seus directors.
El Lumínic s'estén a Lleida i Barcelona
De la mà del Gremi de Galeristes de Catalunya, el Lumínic també arribarà a Barcelona i Lleida amb exposicions a les galeries Artur Ramon i Espai Cavallers respectivament.
Amb l’inconscient fotogràfic amb la temàtica d’aquesta edició, el certamen tindrà tres blocs diferenciats. Un correspon a la desena de mostres comissariades pel festival, el segon a les exposicions d’alumnes de centres de secundària del municipi i el tercer a les mostres organitzades a quatre galeries del Gremi de Galeristes de Catalunya.
El primer cap de setmana, el 31 de maig, 1 i 2 de juny se celebrarà la segona edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat, en el qual també es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a adults i famílies. L'objectiu, han explicat els directors del certamen, és fomentar el col·leccionisme de fotografia, seguint l'exemple de països del nostre entorn com França.
Exposicions
- ‘We can’t imagine the lenght of time it took to make the universe’: la italiana Diambra Mariani explora la connexió entre la fotografia i la literatura, posant imatges al poema 8 Moons, de la poeta estatunidenca Sharon Olds. Aquesta successió de paisatges, detalls, autoretrats, collages i tríptics es podrà veure a la Casa de la Cultura, el mateix espai que acollirà la mostra ‘Ariadna’, de Laura F. Izuzquiza, un recorregut visual que oneja entre la superfície i la profunditat de la consciència.
- ‘Cypsela’: és el títol de l’exposició de Salvi Danés al Museu del Monestir de Sant Cugat, un projecte autobiogràfic entre el diari íntim i la faula topogràfica que pren el seu nom d’una ciutat mitològica ubicada a l'Empordà, davant de les Illes Medes. Amb l’obra ‘Riturné’, exposada a Abacus, Mauro Curti, torna a la regió del Piemont per establir una nova connexió amb la seva terra natal, en un intent de preservar la connexió viva amb el passat. ‘Sublima’, de Juan de la Quintana, al Concessionari Movento Sarsa Škoda, esdevé un autoretrat fotogràfic, íntim i introspectiu, que explora facetes profundament inconscients, suprimides i adormides.
- ‘En el momento exacto, o muy cerca de lo que se indica como final’L’argentina Laura Voskian explora el buit a través de la fotografia amb ‘En el momento exacto, o muy cerca de lo que se indica como final’, exposada al Mercantic, i Enrique Pezo Gómez, a la Sala d’exposicions de l’EMD Valldoreix, posa el focus amb ‘Fin del río’ en comunitats originàries de l'Amazònia per interpel·lar la memòria col·lectiva occidental i trencar amb el colonialisme de la mirada.
La programació del Lumínic d'enguany es complementarà amb diversos tallers, xerrades, projeccions i taules rodones.