Sant Cugat encamina el nou Pla d'Acció Cultural. L'ajuntament ha donat llum verda, aquest dilluns, a l'aprovació inicial del PAC, que dibuixa el marc de la cultura al municipi fins al 2030. Es tracta d’un instrument per a la reflexió, debat i desenvolupament d’estratègies i propostes per a l’acció cultural local, basades en les aportacions tècniques i la participació ciutadana, fomentant la corresponsabilitat entre els diferents sectors i agents culturals locals. Això sí, és un document de caràcter programàtic, sense rang normatiu.
El consistori assenyala que la missió del PAC es pot desgranar en tres eixos. Primer, enfortir la capacitat municipal per incidir en la vida cultural. En segon lloc, el foment d'una vida cultural que sigui més diversa i inclusiva. I per acabar, l'objectiu que la col·laboració entre l'administració i la societat civil trobi altres vies de bastir ponts. El PAC s’ha fet amb la col·laboració del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona i l’empresa TRÀNSIT PROJECTES, que han ofert acompanyament i assessorament per a la seva elaboració.
Al nou PAC hi han donat suport l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem; el PP i la CUP s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra. Per part del PSC, la regidora de cultura, Núria Escamilla, valora positivament l'acord: “En els darrers anys, la nostra ciutat ha crescut i ha canviat i ha calgut fer una nova diagnosi de l’acció cultural per enfortir l’estructura municipal i buscar col·laboracions entre l’administració i la societat civil amb l’objectiu de promoure una cultura més inclusiva i diversa”.
D'altra banda, els socis de govern d'En Comú Podem han manifestat el seu suport tot i les reticències en alguns aspectes, com ara que el projecte no inclogui una memòria econòmica, i per tant no es pugui preveure quina dotació de recursos es tindran, ara que el consistori es troba en un període de retallades. Per la seva banda, la CUP ha argumentat la seva abstenció per falta de concreció en la regulació de la direcció del Teatre-Auditori o la simplificació dels tràmits a les entitats per accedir a les subvencions. El PP critica que el pla s'ha fet amb un biaix "ideològic".
Com ha estat el procés d’elaboració?
El procés d’elaboració del PAC de Sant Cugat s’ha dut a terme entre desembre de 2023 i juliol de 2024. Ha tingut en compte la Xarxa d’Equipaments Culturals de Sant Cugat, el creixement demogràfic que ha viscut la ciutat, els reptes en matèria de transversalitat de la cultura i la situació pressupostària actual de l’Ajuntament. Les entitats locals que han col·laborat en el procés d’elaboració del PAC a través de la Comissió de Seguiment del Consell de Cultura han estat:
- Associació La Tacones
- Associació APROPERA
- Fundació Aula de So
- Grup d’Estudis Locals
- Escola Fusió
- La Unió Santcugatenca
- Coordinadora de les Taules del Consell de Cultura
- Associació Lumínic
- Taula d’Arts Visuals i Plàstiques
- Associació Gabriel Ferrater
- Societat Coral la Lira
- Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra