18
de maig
de
2021, 19:00
Actualitzat:
19
de maig,
14:19h
Ragull Centre, la nova centralitat impulsada pel govern local per aconseguir més habitatge públic, torna a ser protagonista en la sessió plenària del mes de maig. Govern i oposició tornen a topar davant la moció conjunta de JxSTC i Cs per reclamar la suspensió del projecte "sine die" fins que no s'obri un debat de discussió entre veïnat i partits polítics.
En aquest sentit, el portaveu de Cs Aldo Cipirán com a proposant ha explicat que la moció "defensa el sentit comú" reflectint "el sentiment majoritari dels ciutadans". El taronja qüestiona que s'hagin fet els estudis pertinents sobre l'impacte i els perjudicis per l'entorn del nou complex amb dues torres "rusc" sobre el barri de Monestir-Sant Francesc. "Sembla que qui hagi impulsat el projecte no tingui ni la més mínima idea de què és Sant Cugat ni de què necessita la ciutat", ha exposat. Així doncs, ha reclamat que la iniciativa quedi paralitzada fins a fer partícips i escoltar les valoracions dels afectats.
Per la seva banda, el regidor de JxSTC, Joan Puigdomènech, ha avançat des del primer moment que no poden acceptar un projecte que "trenca el model de ciutat" basat en un planejament de densitat controlada, espais oberts i zones d'esponjament que cal preservar. Considera que el municipi disposa d'altres àrees on promocionar habitatge assequible abans de situar-los enmig d'un polígon industrial. "Això és el preludi d'un conflicte veïnal amb l'activitat de tipus industrial que a la llarga exercirà una pressió sobre les empreses de la zona", adverteix, apuntant que Ragull Centre està "mal col·locat i dissenyat" des d'un inici.
"Habitatge assequible sí, però digne"
Ambdues formacions han insistit que estan d'acord amb la construcció de més HPO, però que estan rotundament en desacord amb el projecte en qüestió. "Habitatge assequible sí, però digne", ha subratllat Ciprián. "Jo vull uns pisos de protecció oficial on pugiun anar a viure els meus fills, no els de la resta", ha afegit. En la mateixa línia que Puigdomènech que ha reivindicat que "la gent de Sant Cugat majoritàriament està contenta", malgrat reconèixer que existeixen algunes "bosses de població" que cal ajudar davant la problemàtica de l'habitatge.
La moció també reclamava executar les promocions d'habitatge protegit ja projectades i planificar les següents intervencions de la pròxima dècada, mitjançant un cord majoritari consensuat.
Crida a la col·laboració
Des del govern local envien un missatge molt clar: col·laboració. La tinència d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, remarca que el projecte no està definit i que "es pot parlar de tot", inclosa l'alçada, els usos i els equipaments. Una iniciativa que encara està "en el punt de partida" i que estan oberts de treballar-lo amb tothom. "Estem molt convençuts que és un bon projecte per a la ciutat i que tirarà endavant", ha exposat reivindicant la resposta d'interès públic que dona a l'emergència habitacional.
El republicà ha carregat contra les intervencions dels partits de l'oposició assegurant que l'únic objectiu que tenen "és confondre els veïns de Sant Cugat amb un fals relat per crear un conflicte veïnal i treure'n rèdit electoral" i ha demanat "deixar de tersgiversar la realitat".
Durant la resposta, Duch ha reconegut que la població està contenta de viure a la ciutat, però matisant que potser la qüestió s'hauria de fer a tots aquells veïns que ja no hi viuen i que han hagut de marxar pels alts preus del mercat immobiliari: "Potser aquests no ho estan tant de contents", negant la màxima que es tracti d'un fenonem aïllat que tan sols afecta certes "bosses de població" i que ha suposat l'expulsió de "tota una generació de santcugatencs".
La moció ha acabat sent rebutjada per la majoria absoluta de l'equip de govern.