Opinió

​Parlem de Valldoreix

«Sembla que no hi hagi voluntat de l’EMD per ser l'interlocutor dels veïns de Valldoreix enfront de l'Ajuntament de Sant Cugat i exigir qualitat dels serveis que Valldoreix no està legalment capacitada per exercir»

Susanna Casta
05 de juliol del 2022
Actualitzat a les 17:44h
Fa temps que estic fent un seguiment dels diferents grups de WhatsApp de Valldoreix, reconec que vaig començar per interès polític, però al final em vaig enganxar davant els debats i les discussions que apareixien a la meva pantalla del telèfon. No sé si el que he fet es pot dir anàlisis, jo no diria tant, però sí que he tret conclusions i són molt decebedores.

Del primer que m'he adonat és de la poca informació que tenim del lloc on vivim, la segona, i més perillosa, és la desinformació que sense voler escampem i l'última és la despreocupació que té l'administració de l'EMD davant la ignorància de la ciutadania de com funciona una Entitat Municipal Descentralitzada. Tot plegat és un còctel explosiu i fa que la gent s'enfadi i deprecií als polítics i la política, no entenen per què l'EMD encongeix les espatlles i mira cap a un altre costat sense solucionar tot allò que pensen que va malament. Vist com està el pati intentaré fer cinc cèntims del que jo sé, que és menys del que m'agradaria.

Antigament, Valldoreix va ser un terme municipal que es deia de Canals i tant Mira-sol com la Floresta eren dins d'aquest territori. Podeu trobar més informació en aquest enllaç. Al segle XIX després de moltes negociacions es va agregar, encara amb el nom de Canals, al municipi de Sant Cugat, més tard en 1958 es va crear l'Entitat Local Menor de Valldoreix. I fins aquí l'apunt històric.

Ara anem a l'os, expliquem que pot fer i que no la nostra administració. L'EMD de Valldoreix, com totes les entitats municipals descentralitzades de Catalunya, depenen d'un municipi, en aquest cas de Sant Cugat del Vallès. Valldoreix té quasi nou mil habitants sent la més gran de Catalunya i d'Espanya, és anormal que existeixin entitats tan grans. Tenim més habitants que la major part dels pobles de Catalunya, estem entre el 25% dels més poblats.

L'Ajuntament i l'EMD tenen dos convenis importants signats que es van revisant periòdicament, un és econòmic i l'altre és competencial, fent entre els dos la base que sosté la relació entre les dues administracions.

Expliquem primer el competencial, el Parlament de Catalunya amb la llei municipal dona una sèrie de competències a totes les entitats descentralitzades de Catalunya i l'ajuntament ens cedeix unes altres que estan recollides en el conveni de competències. Així, a grans trets tenim competències en mobilitat, transport urbà, ordenació del trànsit, urbanització de carrers, enllumenat públic, neteja viària, obres i serveis, esports, cultura, conservació de patrimoni, cobrament de taxes i cànons. No tenim capacitat en cobrament d'impostos, ni planejament urbanístic, educació o seguretat ciutadana i serveis socials entre moltes d'altres.

El segon és l'econòmic i regula la transferència de capitals, tant en ingressos com en despeses, recull que l'Ajuntament ha de cobrar els impostos principals (IBI, IAE, PIE), perquè nosaltres no tenim capacitat de recaptar impostos, únicament taxes, cànons i les plusvàlues. L'Ajuntament ens retorna tot el que ha recaptat de l'IBI dels veïns del territori de Valldoreix després de descomptar la nostra participació en partides com poden ser la seguretat del municipi o sigui la policia municipal, manteniment dels equipaments del municipi, etc. Aquí els deixo un enllaç on podeu revisar-ho. 

Hem de pensar que el conveni té com a base el percentatge de població de Valldoreix respecte al de Sant Cugat del Vallès, sent aquest d'un deu per cent més o menys o sigui que Valldoreix representa el deu per cent de la població de Sant Cugat del Vallès, el que vol dir que si Sant Cugat té una partida d'un milió d'euros en seguretat, el deu per cent ho ha d'assumir Valldoreix i Sant Cugat ens ha de prestar el servei amb la policia municipal, el grau de satisfacció que podem tenir els veïns de Valldoreix amb la qualitat del servei ho deixem per un altre dia.

Com hem vist, exigir que l'EMD doni uns serveis a la població que no entren dins de les seves competències és una mica absurd, el que sí que està obligada a fer, però sembla que no hi hagi voluntat, és ser l'interlocutor dels veïns i veïnes de Valldoreix enfront de l'Ajuntament i exigir qualitat i professionalitat en tots aquells serveis que Valldoreix no està legalment capacitada per exercir.

Un aclariment important, els veïns de Valldoreix no paguem més impostos que qualsevol veí de Mira-sol o la Floresta, no és cert que ens penalitzin amb una doble imposició pel mateix concepte, seria un sense sentit.
El més llegit