Sant Cugat brinda asil a dues exiliades mexicanes perseguides per la defensa de Drets Humans

Dues mexicanes, defensores dels drets del poble indígena i del col·lectiu trans, es refugien a la ciutat vallesana

L'alcaldessa Mireia Ingla amb les dues refugiades mexicanes
L'alcaldessa Mireia Ingla amb les dues refugiades mexicanes | Aj. Sant Cugat
27 de maig de 2021, 16:52
Actualitzat: 17:55h

Sant Cugat forma part de Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans i del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. En aquest sentit, la ciutat vallesana està brindant asil a dues persones amenaçades a Mèxic per la seva tasca en favor dels DDHH. Una iniciativa impulsada per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb el suport de la Generalitat i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

Tal com ha explicat l'alcaldessa Mireia Ingla aquest matí en un acte institucional de rebuda, la republicana se sent orgullosa de poder donar suport a aquestes persones que es refugien al municipi una temporada per desconnectar i per a recarregar piles d'una realitat que fa perillar la seva pròpia vida. "És molt important posar en evidència i fer palès aquestes flagrants vulneracions dels drets humans", ha afirmat assenyalant el llarg camí que queda encara per recórrer. 

La republicana confessa que se sent colpida en escoltar els seus testimonis i celebra que l'administració local lis pugui donar suport: "Això és el que ens toca fer". Un compromís, subrallta, del govern per a la defensa de la lluita dels DDHH que se centra en molts casos sobre les dones. 

En aquest sentit, Susanna de la Cruz, és defensora dels drets dels pobles indígenes i lamenta la violació dels drets humans que pateix el col·lectiu com desplaçaments forçats, tortures o empresonaments injustos. La mexicana explica que ha patit amenaces de mort i agressions en el desenvolupament de la seva tasca i, per tant, agraeix al programa el recolzament que ha rebut a Catalunya. Assegura que continuarà treballant pels drets humans i amb la voluntat de traslladar certs valors europeus al seu país. Alhora, reclama la intervenció internacional com a essencial per fer "pressió" al govern de Mèxic perquè es vegi obligat a cessar aquesta violació de les llibertats civils.
 

Susanna de la Cruz, agraïda pel programa i el suport rebut Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Per la seva banda, Regina Zoe és una dona trans que lluita contra la discriminació del col·lectiu transsexual. Des de Mèxic, el seu país de naixement, ha col·laborat en diversos projectes per a la sensibilització i per la lluita contra la criminalització de la comunitat LGTBI, fet que li ha portat ser perseguida i haver patit greus lesions físiques. Des de Sant Cugat, també agraeix a la ciutat aquesta oportunitat per poder "respirar" i descansar temporalment en la seva dura lluita per a la defensa pels drets humans.