Sant Cugat es bolca per visibilitzar i conscienciar sobre l'autisme amb el cinema de protagonista

Enguany, la ciutat estrena una Guia de Recursos i una Auca per visibilitzar el TEA i avançar cap a una plena inclusió del col·lectiu

Presentació del programa d'activitats organitzat pel Dia Mundial de l'Autisme
Presentació del programa d'activitats organitzat pel Dia Mundial de l'Autisme | Sergi Baixas
02 d'abril de 2021, 10:00
Actualitzat: 06 d'abril, 12:41h
Prop de 900 santcugatencs tenen el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). Davant d'aquesta realitat, enguany el consistori vallesà ha apostat per organitzar una sèrie d'activitats en el marc de la celebració del Dia Mundial de l'Autisme del proper 2 d'abril. L'objectiu és conscienciar i visibilitzar el trastorn des d'una "mirada inclusiva que sovint es troba a faltar". 

En aquest sentit, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha remarcat que aquesta iniciativa resulta un "pas imprescindible" per avançar cap a la plena inclusió d'aquestes persones a la nostra societat. 

Així doncs, gràcies al suport de la taula de treball TEA Sant Cugat, l'Ajuntament de la mà de diverses entitats de la ciutat ha elaborat una Guia de Recursos i una Auca per explicar què és l'autisme, com es pot expressar en un infant i quines són els senyals que permeten detectar-lo en etapes primerenques. Tanmateix, també s'exposa els recursos de què disposa la ciutat per facilitar-ne l'accés a les persones amb TEA i les seves famílies. 

Per altra banda, també presenten continguts accessibles per a tota la ciutadania i aptes per ser utilitzats en l'entorn educatiu i sanitari . Uns materials dissenyats per Jana Martínez i Laura Fernàndez. Aquesta primera ha remarcat que l'autisme està rodejat de "molts mites" i que socialment es tracta com una "cosa llunyana i que genera poca empatia". 

Nou cinefòrum i Cicle de Cinema per a tothom

Gràcies a la col·laboració dels Cinemes Sant Cugat i de Paidos Fundesplai, el cinema tindrà de nou un espai protagonista en el programa d'actes en el marc d'activitats per l'Autisme. 

En primer lloc, s'impulsa el "Cicle de Cinema per a tothom" que serà de caràcter familiar i adaptat per a infants amb TEA. Les sessions comptaran amb més llum, et podràs moure per la sala durant la projecció, es podrà parlar i comptarà amb un servei de descans i monitoratge. Les pel·lícules seran: "Tom i Jerry" (11 d'abril a les 12 h); "Fritzi" (16 de maig a les 12 h); i "El cargol i la balena" (13 de juny a les 12 h). 

Per altra banda, també se celebrarà aquest dijous 8 d'abril una sessió gratuïta de cinefòrum oberta a tothom amb el film "Please stand by" (Ben Lewin) en versió original subtitulada. Una pel·lícula dirigida a tot el públic en general que estigui interessat a conèixer més coses sobre el Trastorn de l'Espectre Autista i que comptarà amb un col·loqui final moderat per Joan Ramon Armadàs, periodista i director de la revista el Cinèfil i acompanyat per la psicòloga especialitzada en TEA, Elisabet Tomàs. "El cinema serveix per crear tòpics, i també corregir-los", ha clòs Armadàs subratllant l'utilitat de la gran pantalla per educar. 

Passos de vianants per a infants amb TEA

Aquest dimarts 6 d'abril, l'Ajuntament de Sant Cugat, amb la col·laboració de l'escola Pi d'en Xandri i el Grup Tea -associació de familiars de persones amb TEA-, han inaugurat nous passos de vianants al voltant del centre educatiu amb l'objectiu de facilitar la comprensió a persones amb trastorns de l'espectre autista a través de pictogrames. Un projecte que forma part de la iniciativa per millorar la seguretat dels entorns escolars impulsada des del consistori vallesà i amb el suport de les regidories de Serveis Urbans i Mobilitat, Educació, i Ciutadania i Salut.