La ciutadania de Sant Cugat ha presentat un total de 496 propostes per millorar els barris en la primera fase dels Pressupostos Participatius 2025-27. Aquesta xifra representa una setantena més que en l’edició anterior, consolidant la implicació dels veïns i veïnes en la presa de decisions sobre la ciutat. En total, s’han registrat 13.000 suports a les diferents iniciatives.
En comparació amb l’última edició, hi ha hagut un increment notable tant en el nombre de propostes com en el nombre de suports, que ha augmentat en més de 8.000. Aquesta dada reflecteix un interès creixent per aquest procés de participació ciutadana.
A més, prop d’un centenar de propostes provenen dels Consells de Barris extraordinaris, un nou format que ha permès treballar idees col·lectives per a la millora de cada zona de la ciutat. Aquest espai ha facilitat el debat i la posada en comú de necessitats compartides.
Validació i següents passos
Les 20 propostes més votades de cada barri passaran ara a una fase de validació tècnica, on es determinarà la seva viabilitat. Aquest procés s’estendrà fins al maig. Posteriorment, les propostes seran presentades i debatudes entre maig i juny abans de la votació definitiva, que tindrà lloc el setembre de 2025 a través de la plataforma decidim.santcugat.cat.
El nivell de preparació de les propostes ha millorat notablement en aquesta edició: un 30% d’elles inclouen fotografies, plànols o documentació complementària. Això evidencia una major implicació i coneixement del procés per part de la ciutadania.
Per tal de garantir la màxima difusió, s’han organitzat accions informatives als barris, així com contactes directes amb entitats i col·lectius. Això ha permès reduir dràsticament la presentació de propostes per vies alternatives com el 010 o el correu electrònic.
El regidor de Participació, Francesc Duch, ha valorat positivament aquest augment de participació i la qualitat de les propostes: “Els Pressupostos Participatius s’han consolidat com una eina útil per a la ciutadania. Aquest any, el procés ha generat més interacció i un treball col·lectiu molt enriquidor.”
Pressupost i distribució
En aquesta edició es gestionaran 1.120.000 euros distribuïts de la següent manera:
- Volpelleres, Mira-sol, la Floresta i les Planes: 140.000 euros cadascun (125.000 euros per inversions i 15.000 euros per despeses ordinàries).
- Centre: 280.000 euros (250.000 euros per inversions i 30.000 euros per despeses ordinàries).
- Processos específics per a infants, joves i gent gran: 140.000 euros.
El procés seguirà avançant en els pròxims mesos fins a la implementació de les propostes guanyadores a partir del setembre del 2025.