El jurat dels Premis Sant Cugat de l’Any 2024 ja ha dictat el seu veredicte i ha premiat persones i entitats que, des dels seus respectius àmbits, han ajudat a millorar la societat. Es tracta de deu individus i agrupacions de caràcter diferent, vinculats a Sant Cugat, i que comparteixen la passió per la seva tasca social. Enguany, les personalitats i entitats guardonades han estat l'Agrupació de Defensa Forestal i Voluntaris de Protecció Civil, l'estudiant Eric Mateu Lanero, l'Institut Leonardo da Vinci, el Club Handbol Sant Cugat, l'esportista Paula Ramírez Ibañez, l'estanc Cal Crispín, la Fundació Cabanas, Eva Miranda Galcerán i l'acrriu Dolors Vilarasau.
Agrupació de Defensa Forestal i Voluntaris de Protecció Civil
Agrupació de Defensa Forestal i Voluntaris de Protecció Civil, conjuntament amb altres col·lectius, es van implicar en ajudar els afectats per la DANA al País Valencià el darrer mes d'octubre de 2024. Pocs dies després de la catàstrofe, diverses persones dels dos col·lectius van marxar cap a les localitats afectades per ajudar en les tasques de neteja i restabliment d’alguns serveis bàsics.
El jurat del Premi ha valorat el compromís i solidaritat de l’ADF i el Cos de Voluntaris de Protecció Civil amb la ciutat i les seves tasques de suport a la ciutadania i de prevenció i extinció d’incendis. "Les dues entitats contribueixen de manera essencial a garantir la nostra seguretat i sempre són presents en els grans esdeveniments de la ciutat", ha expressat la l'Ajuntament en un comunicat.
Eric Mateu Lanero, estudiant
L'estudiant santcugatenc Eric Mateu va aconseguir la millor nota catalana a la selectivitat 2024, amb un 9,9 en la fase general i un 13,752 sobre 14 de nota d'accés a la universitat. Mateu va cursar l’ESO a l’Institut Leonardo da Vinci i el batxillerat a l'institut Forat del Vent de Cerdanyola. Eric Mateu va compartir el mèrit amb un estudiant de Castellnou de Bages, que també va treure un 9,9 a la Prova d'Accés a la Universitat del 2024.
Institut Leonardo da Vinci
Un equip de l'Institut Leonardo da Vinci va ser el guanyador de la Copa Cangur de matemàtiques 2024. El conjunt d'estudiants estava format per alumnes de primer i segon d'ESO i va imposar-se en la competició, que es va celebrar a la Garriga. L’alumnat va haver de resoldre petits reptes de matemàtiques sense poder fer servir cap dispositiu electrònic per fer els càlculs.
La Copa Cangur és una competició matemàtica per equips dirigida a estudiants d’educació secundària de tota Catalunya i s'organitza des de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Aquesta competició posa a prova l’habilitat, l’estratègia i el treball en equip a través de problemes matemàtics dinàmics i competitius.
Club Handbol Sant Cugat
El Club Handbol Sant Cugat ha celebrat els 50 anys aquest 2024 en un acte central que va tenir lloc a La Unió, amb la presentació del documental de cugatmedia anomenat Mig segle d’Handbol Sant Cugat. Memòries d’un club històric. A més, també es va presentar un llibre que repassa la història del club, escrit pel periodista local Joan Garcia. Aquest club esportiu disposa de 21 equips federats i 347 jugadors i jugadores que han aconseguit, al llarg del temps, dos ascensos a Categoria Nacional.
Paula Ramírez Ibañez, esportista
La santcugatenca Paula Ramírez va aconseguir amb la selecció espanyola de natació artística una plaça per als Jocs Olímpics de París 2024, on va guanyar la medalla de bronze. Paula Ramírez és una esportista santcugatenca que competeix en natació artística i que va guanyar dues medalles en el Campionat Mundial de Natació, en els anys 2019 i 2022. A més també es va endur quatre medalles en el Campionat Europeu de Natació entre els anys 2016 i 2021.
Cal Crispín, un comerç històric
L’estanc Cal Crispín va commemorar el 2024 els cent anys d'història. Aquest comerç local, situat al número 23 del carrer Santiago Rusiñol, va rebre la llicència per vendre tabac el 15 de novembre del 1923. La trajectòria d'aquest establiment va començar amb Pere Caldés, un músic que tocava en una cobla de sardanes tocant el fiscorn i que feia de carboner. L’any 1923 va decidir canviar la carboneria que regentava per un estanc.
Fundació Cabanas
La Fundació Cabanas ha estat reconeguda per l'homenatge que va retre el 2024 als músics que, per primer cop a Sant Cugat, van formar un grup de rock amb dues guitarres, baix i bateria. Quatre grups de música van participar en un concert d’homenatge als pioners que, gairebé seixanta anys enrere, van començar en un Sant Cugat rural on s'escoltava Josep Guardiola o el Duo Dinámico. Es tracta dels "yeyes" que, entusiasmats per la música dels Shadows, dels Beatles o dels Rolling, van començar a crear conjunts que omplien de jovent les sales de ball del poble.
Frederic Cabanas va presentar durant aquell concert el seu nou llibre fotogràfic Conjunts de Sant Cugat dels anys 60 amb la col·laboració d'en Jaume Cifuentes. Frederic Cabanas és un santcugatenc conegut per les seves facetes com a pintor, dibuixant, escriptor, director de cinema, historiador, músic. A més, és promotor de l'espai Cal Gerrer- Museu Marilyn Monroe amb la seva dona Núria Nualart.
Eva Miranda Galcerán, matemàtica
La santcugatenca Eva Miranda és una de les matemàtiques més reconegudes, que va guanyar el premi STEM Woman Award 2024. Miranda està especialitzada en geometria simplèctica, és Doctora en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. L'any 2017 va ser la primera matemàtica de l'Estat i la segona dona a guanyar una Càtedra d’Excel·lència de la Fundació de Ciències Matemàtiques de París. La Reial Acadèmia Belga o la Societat Matemàtica de Londres també han reconegut el seu treball d’investigació i docència.
Dolors Vilarasau
L’actriu santcugatenca Emma Vilarasau ha estat guardonada amb el Premi Sant Cugat de l’Any 2024, en reconeixement a la seva trajectòria i contribució al món de les arts escèniques. Vilarasau, nascuda a Sant Cugat del Vallès, és una de les actrius més destacades del panorama teatral i audiovisual català. Amb una carrera consolidada en teatre, cinema i televisió, la seva interpretació en obres de gran rellevància i sèries com Nissaga de poder i Ventdelplà han deixat empremta en la cultura popular catalana.
Música i dansa per lliurar els guardons
Els premis es lliuraran el pròxim dijous, 20 de març, a les 19 hores, al Teatre-auditori, en un acte dinamitzat pels periodistes santcugatencs Ester Castanyer i Jofre Llombart. L’acte comptarà amb l’actuació de "Los Aurora" i de l’Esbart. “Estem molt contents de participar en aquests premis de la millor manera que sabem, que és ballant”, ha dit Lali Mateu, directora del cos de dansa de l’Esbart.
Igual que l’any passat, l’escola de música i dansa Fusió, serà l’encarregada d’interpretar l’Himne de Sant Cugat, amb lletra d’Ignasi Roda i música de Toni Xuclà. Gemma Navarra, directora de l’Escola Fusió, també ha manifestat “la il·lusió de tornar a participar en aquest esdeveniment important per a la ciutat, com ja vam fer l’any passat”. Les persones o col·lectius guardonats rebran una peça artística exclusiva creada per l’escultor santcugatenc, Pep Codó.