L’Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat un nou pla d’actuació per afrontar les conseqüències de la violència masclista amb el “Protocol de dol contra les violències masclistes”. El ple municipal l’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC, CUP i ECP. Els grups municipals PP i Vox, però, s’hi ha posicionat en contra.
El nou protocol estructura la resposta institucional als feminicidis, la violència extrema contra les dones, que inclou homicidis de dones per raó de gènere i les induccions al suïcidi. El pla de l’Ajuntament determina que l'abordatge de les violències masclistes s'ha de fer des de la premissa que són una vulneració dels drets humans que s'exerceix contra les dones, infants i adolescents com a manifestació de la situació de desigualtat de gènere.
Aquesta violència, que es pot produir per mitjans físics,econòmics o psicològics, té com a resultat un dany i patiment tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat. El marc d’actuació contempla els assassinats, violència vicària (violència exercida contra els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare) i els crims motivats per l’LGTBI-fòbia i dirigits a les dones d’aquest col·lectiu. El nou protocol de dolformarà part del “Protocol local per a l'abordatge integral de la violència masclistaen l'àmbit de la parella”, que està vigent a Sant Cugat des de l’any 2019.
Esther Madrona, regidora delegada d’Igualtat i Feminismes ha valorat molt positivament el consens per actualitzar aquest protocol, que vol articular una actuació que compti “amb la implicació de tots els professionals i de la ciutadania”. La regidora ha destacat la voluntat de l’executiu d’aconseguir una resposta personalitzada per a les víctimes i el seu entorn que sigui "efectiva i immediata".
El document, que ha estat elaborat amb l’assessorament de la psicòloga, Maria Ferré, ha comptat amb la implicació dels equips professionals de la regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+, la policia, els serveis mèdics i el Servei de Violències Masclistes de l’Oficina de Treball SOC. “Esperem no haver d’aplicar mai aquest protocol, però hem d’estar preparats en el cas que es produeixi un feminicidi a Sant Cugat”, ha declarat la regidora d’Igualtat.
Quan s’activa el protocol?
El protocol s’activarà quan la persona víctima resideixi a Sant Cugat del Vallès o bé quan el succés tingui lloc al municipi. En cas de feminicidi, el pla coordinarà tots els recursos municipals per acompanyar les famílies, les víctimes i condemnar i perseguir la violència masclista. A més el programa d'actuació preveu mecanismes de resposta interinstitucional i un sistema d’avaluació per al propi protocol.
Les fases del protocol
Les actuacions compreses en el pla s‘estructuren en quatre fases que estableixen els procediments a seguir. En primer lloc, s’activaria la fase d’emergència per posar en marxa la comissió de crisi per part de la regidoria amb l’objectiu de recollir el màxim d’informació possible sobre la víctima. Després, s’activarien recursos psicosocials, econòmics i de suport a les famílies.
A continuació, la fase postemergència contempla una reunió per identificar les necessitats de protecció, recuperació i reparació de les persones afectades i així poder establir mecanismes de coordinació i seguiment dels casos. Finalment, un mes més tard dels fets, la fase d’avaluació i seguiment analitzaria en profunditat el cas per revisar l’aplicació del protocol i elevar a la comissió tècnica les conclusions, valoracions i recomanacions.