Lloguer històric, batalles judicials i nous pisos a l'horitzó: les claus del tancament del «Cata»

L'Ajuntament i Museu estan fent el possible per preservar el valor patrimonial de l'edifici i el seu interior davant de la manca d'acord amb la propietària

L'interior del local ja és buit per requeriment judicial
L'interior del local ja és buit per requeriment judicial | Aj. de Sant Cugat
05 de març de 2021
Actualitzat: 22 de febrer de 2022, 13:48h
El bar més antic de Sant Cugat, tanca. Un tancament que poc té a veure amb la crisi derivada del coronavirus, si no més amb un conflicte d'interessos per treure més rendiment econòmic a l'espai situat a tocar de l'estació de FGC. El futur del local de la plaça de Lluís Millet és incert i ara caldrà compaginar la preservació del conjunt històric patrimonial que data del 1936, impulsada per l'Ajuntament, amb la voluntat dels propietaris dels terrenys per construir-hi nous pisos.

Els llogaters feia dècades que gestionaven el bar però en els últims anys, la relació amb la propietària de l'establiment va començar a torçar-se i durant els darrers set anys han estat immersos en una batalla judicial perquè les parts no es posaven d'acord en les condicions. Finalment, per requeriment judicial, els històrics llogaters del bar Catalunya han desallotjat l'espai aquesta mateixa setmana i s'han emportat tot els béns de l'interior que eren de la seva possessió. El local queda doncs, a dia d'avui, buit.

La propietat vol enderrocar; salten les alarmes

Fa prop d'un any la propietària va tramitar les sol·licituds de llicències per obra nova i enderroc per construir una edificació plurifamiliar entre mitgeres. En coneixença d'aquest fet, el Museu de Sant Cugat emet un informe on demana a l'Ajuntament que engegui els tràmits per declarar la finca com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i preservar així els valors patrimonials del Bar Catalunya i del conjunt arquitectònic i urbà on s'integra. El document demana que l'abast del BCIL comprengui el propi bar "en tota la seva totalitat" -inclòs l'entorn arquitectònic i els elements interiors-; les façanes del bloc d'habitatges -bar i habitatge del carrer de Valldoreix 78-; i les volumetries i espais rellevants dels dos edificis esmentats, "atès l'interès històric que presenten tant en ells mateixos (espais originals i ben conservats com les cuines i alcoves) com per formar part i donar sentit al conjunt". 

En aquest sentit, també reclamava al consistori que iniciï "aturés el risc imminent sobre el conjunt" mitjançant la suspensió de llicències i adequar el plantejament (PGM i Revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sant Cugat) a la conservació ressituant l'edificabilitat existent a la finca. 
 

Plànol de delimitació de l'àmbit corresponent a l'acord de suspensió de llicències a l'entorn del bar Catalunya Foto: Aj. de Sant Cugat


Segons ha pogut saber NacióSantCugat, davant d'aquestes premisses, el govern local mou fitxa i visita el bar Catalunya i les seves immediacions. Amb tècnics d'Urbanisme i del Museu de Sant Cugat, es constata que el valor resta en el conjunt de l'edificació i l'activitat de l'interior i obren converses amb la propietària -que pretén construir un edifici de nova planta darrere de la façana, l'única part que consta en el catàleg de patrimoni- per trobar alguna mena de solució que permetés modificar el planejament per protegir l'espai històric i traslladar els metres d'edificabilitat de la parcel·la en altres punts de l'àmbit compresos actualment per patis i coberts. 

Mediació fallida; perill imminent 

Malgrat l'intent de mediació per part del consistori, la propietat no va voler acceptar cap mena d'acord i va ser aleshores quan es va decidir portar a ple el juliol de 2020 una moció per iniciar els treballs per a l'estudi envers una eventual modificació del planejament de l'àmbit amb l'objectiu de preservar els valors patrimonials que presenta el Cafè Catalunya i el seu entorn. Tots els partits de l'Ajuntament comparteixen la voluntat d'estudiar la proposta i treballar per protegir l'espai com a Bé Cultural d'Interès Local i la moció queda aprovada per unanimitat. 

Segons el text de la moció "es tracta d'una interessant mostra de l'arquitectura racionalista dels anys 30, pràcticament l'única que queda al nucli antic sense modificacions substancials". Així doncs, acollint-se al text refós de la Llei d'Urbanisme (TRLUC) que estableix l'oportunitat dels òrgans competents per suspendre la tramitació de plans urbanístics com també l'atorgament de llicències urbanístiques d'edificació, reforma, rehabilitació o enderrocament de construccions, s'aprova estudiar la possibilitat de modificar les figures de planejament. 

Preservar l'espai a contrarellotge; suspensió de llicències 

No obstant això, la suspensió de llicències no pot durar més d'un any -dos en cas d'acumulació amb el supòsit d'aprovació inicial de l'instrument del planejament-; i un cop exhaurit el termini, no se'n pot adoptar cap de nova pel mateix àmbit i per a idèntica finalitat fins que no hagin transcorregut tres anys. És a dir, l'Ajuntament, a contrarellotge, ha d'aprovar inicialment la modificació del planejament abans que la propietària aconsegueixi els permisos que ja ha presentat un contenciós-administratiu contra el Consistori.

La tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, assegura en aquest mitjà que no tem perquè no s'arribi a temps i afirma que el govern està fent "tots els passos necessaris per preservar i reivindicar l'espai". No obstant això, les administracions no tenen competències per decidir quina activitat s'hi pot fer a l'interior del local, així doncs, mentre es mantinguin certs elements ja protegits com la barra del bar, les neveres o racons de les parets, en un futur s'hi podria dur a terme qualsevol activitat econòmica a decisió exclusiva de la propietària, sigui un nou bar, una botiga de roba o un fast-food. El què està clar és que el Bar Catalunya ha marxat per no tornar; o com a mínim, en el mateix indret.

En el moment de la publicació d'aquest article, aquest mitjà local no ha rebut resposta ni dels propietaris dels terrenys ni del negoci del bar.