Èxit agredolç: aquests són els 75 projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius que punxen en mobilització

Treballades pel veïnat i el màxim d'arrelades a cada barri de Sant Cugat, han rebut la llum verda per a ser executades

3.096 santcugatencs han decidit els 75 projectes guanyadors
3.096 santcugatencs han decidit els 75 projectes guanyadors | CUP Sant Cugat
12 d'abril de 2021, 14:38
Actualitzat: 16:15h
Ja es coneixen els 75 projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius de Barri 2020-2021 de Sant Cugat. Un total de 3.096 santcugatencs han decidit el futur d'una inversió global de 2.550.000 euros que es repartiran de forma equànime per tota la ciutat en l'edició més arrelada als barris feta fins ara. Pots consultar-los, aquí.

No obstant això, la pandèmia també ha afectat contundentment la iniciativa liderada pel regidor de Participació i Barris, Marco Simarro. Els índexs de participació als pressupostos participatius porten en caiguda lliure des de la primera edició del 2016-17 amb un vot total de 5.899 persones (8,7%) i la segona edició del 2018-19 amb un total de 4.979 vots (6,2%). L'edició d'enguany, tot i que cal destacar que s'ha celebrat en el marc d'una crisi sanitària galopant que ha impossibilitat el vot presencial, s'ha desplomat fins a un 4,25% de participació amb poc més de 3.000 vots.

Simarro recorda que l'epidèmia que assola el país va obligar a adaptar tot el procés de participació únicament a les plataformes digitals i ha assegurat que es van utilitzar totes les eines de comunicació disponibles per donar-lo a conèixer, inclús fent difusió selectiva i explicant el projecte a instituts (ja que els alumnes majors de 14 anys també hi podien participar per primera vegada). En una roda de premsa anterior, la regidoria va exposar que l'objectiu era augmentar o, com a mínim, igualar els resultats de l'edició anterior. Uns màxims que no s'han complert. 

Malgrat tot, el cupaire considera que ha estat un "encert" tirar el procés endavant i no ajornar-lo per a més endavant. Simarro avala la feina feta durant tot el projecte que culmina unes tasques que s'han allargat més de 14 mesos i que ha permès fer una diagnosi més profunda de les necessitats dels barris i crear una xarxa veïnal i d'entitats ben fonamentada per a iniciatives de futur. 

Els projectes més votats

En aquesta edició els projectes més votats han estat els que fan referència a la millora de l'espai públic (15 propostes relacionades amb fer més parcs infantils, arranjament de camins, parc per a patinets i bicis...) i pel foment d'una mobilitat activa (12 propostes per fer més carrils bicis i millorar els existents, reforçar els camins escolars segurs i pacificar carrers per a vianants). 

La resta de projectes escollits són de cohesió i cultura (10), esports (9); infraestructures i biodiversitat (9); comerç sostenible (6); transició energètica (5); Ciutadania i Drets (3); Civisme i Seguretat (3); equipaments i horts (2); reducció de residus (1). 

Participació per barris

Els veïns de Les Planes i La Floresta són els que més s'han involucrat en el pressupostos participatius d'enguany amb un 12,1% i un 9,1% de participació del total del cens, respectivament. Per altra banda, la xifra a Mira-sol cau fins al 4,2% i als districtes del centre es queda al voltant del 3%. Tot i que la participació en termes generals ha disminuït, val a dir que el format de més arrelament als barris ha donat els seus fruïts entre el veïnat de la perifèria. 
 

Imatge de la repartició geogràfica de tots els projectes guanyadors Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Tanmateix, Simarro ha informat que s'ha obert una enquesta electrònica d'avaluació de tot el procés que estarà disponible fins el 16 de maig al lloc web www.decidim.santcugat.cat. Finalment, també s'ha apuntat que durant les properes setmanes es crearan comissions de seguiment dels projectes per planificar i fer seguiment de l'execució de les propostes escollides. 

Assignació pressupostària

El pressupost total municipal destinat als pressupostos participatius i de lliure disposició d'enguany és de 2.500.000 euros, dels quals 2.400.000 euros corresponen al pressupost d'inversió (116 propostes) i 150.000 euros del pressupost ordinari (88 propostes).

Aquestes, no podien superar el pressupost màxim de 50.000 euros en el cas de les propostes d'inversió (o de 150.000 euros si són propostes per a més d'un barri del centre); o 5.000 euros en el cas de les propostes del pressupost ordinari (o 15.000 euros si afecten a més d'un barri del centre). Tots aquests projectes han estat dimensionats al territori i s'emmarquen dins de les línies estratègiques consensuades durant la fase de diagnosi de cada barri.

Filant més prim, els tres consells de barri del centre han decidit 434.000 euros cadascun, mentre que Mira-sol, la Floresta i les Planes decideixen respectivament com s'inverteixen fins a 416.000 euros.