05
de maig
de
2021, 10:00
Actualitzat:
16:29h
Ja han arribat les llambordes stolpersteine per a Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García, Bonaventura Bartralot Auladell i Josep Puiggròs Paloma. El Museu del Monestir acull les peces en memòria als sis santcugatencs deportats als camps de concentració nazis perquè la ciutadania les pugui visitar fins al proper divendres 7 de maig.
Serà dissabte 8 de maig al matí quan l'alcaldessa Mireia Ingla i la regidora de Memòria Històrica Pilar Gorina assistiran a la col·locació de les sis plaques davant dels habitatges on van viure-hi.
L'itinerari comptarà amb la participació de l’historiador santcugatenc José Fernando Mota que explicarà com van ser les seves vides i farà parada al darrer habitatge on va viure cadascun dels deportats. A més a més, per la seva banda el col·lectiu Som Veïnes, duran a terme una intervenció-ofrena artística per a aquests sis ciutadans.
Ubicació dels sis carrers on vivien els santcugatencs deportats Foto: Aj. Sant Cugat
Més endavant, el 20 de maig a les 19 h, el Museu del Monestir acollirà la presentació del quart número dels Quaderns Monogràfics de Patrimoni i Història de Sant Cugat "Els deportats santcugatencs a Mauthausen", també a càrrec de Mota.
La declaració institucional llegeix que l'objectiu és no fer caure en l'oblit tot el que va passar en aquests camps de concentració i que, per aquest motiu, des del consistori s'impulsa amb força el treball en Memòria Democràtica i Construcció de la Pau, en l'àmbit de sensibilització i l'educació formal i no formal.
Les stolpersteine
Les stolpersteine són unes peces elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig que simbolitzen un homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazi.
Les llambordes se situen, si és possible, davant del darrer domicili on la persona homenatjada va viure lliurement. Es tracta d’un memorial viu i dinàmic que pretén treure les víctimes de l’anonimat. És per això que les peces tenen una placa de llautó on hi ha gravat a mà el nom, l’any de naixement, de deportació i d’assassinat, si s’escau, de la persona en qüestió.
Algunes de les llambordes «stolperstein» que es preveu col·locar Foto: Cedida
El Memorial Democràtic és qui coordina el projecte i la col·locació de les llambordes en aquells municipis que ho demanen. Les 61 stolpersteine que hi ha a Sabadell la converteixen en la ciutat que més en té de l’Estat.
71/ 28555