Has rebut un SMS de la Direcció General de Trànsit (DGT) els darrers dies? Si és el cas, vigila. No és la DGT, sinó una estafa que es fa passar per l'organisme estatal. Es tracta d'una campanya de phishing molt habitual i ja vista amb anterioritat que pren forma d'una multa falsa, però que resulta molt creïble per a les víctimes, i t'acaba robant tots els diners del banc. Ha informat al respecte la mateixa Direcció General de Trànsit després que diverses influencers, de la talla de María Pombo i Rocío Osorno, hi hagin caigut de quatre potes.
Tal com ha explicat l'entitat, és un frau conegut com a smishing que consisteix en l'enviament massiu missatges de text als telèfons mòbils suplantant la DGT. En el text, asseguren a la víctima que té pendent abonar una multa i els dona de temps per saldar comptes 24 hores com a màxim. Si no ho fa, l'amenacen amb un recàrrec del 50%, a banda de poder afrontar una possible demanda. No és la primera vegada que els estafadors es fan passar per la DGT, però aquest cop, adverteix l'organisme, és més fàcil picar perquè han guanyat veracitat.
Com? doncs bé, així com abans els remitents arribaven amb un número aleatori, ara manipulen l'ID i ho fan amb el nom de la Direcció General de Trànsit. Per tant, donen més confiança i aconsegueixen ser molt més creïbles per a les possibles víctimes. Aquesta pràctica, ja recurrent, ha estat batejada com a SMS spoofing. A més a més, gràcies a la urgència que et donen per pagar, aconsegueixen que no t'ho pensis gaire i ràpidament facis clic a l'enllaç i paguis. En aquest pròxim pas, et demanen dades bancàries, contrasenyes, dades de la targeta de crèdit, etc., sota el fals objectiu de pagar la multa.
Sigui com sigui, l'organisme ha aprofitat el cas per recordar que només envien les multes de trànsit a través del correu postal o l'Adreça Electrònica Viària (DEV), però en cap cas per SMS. Per tant, pren nota i recorda: vigila amb qualsevol informació que t'arribi al mòbil perquè és una estafa. Si, pel que fos, reps alguna notificació i entres a llegir-la, no facis clic sota cap circumstància a l'enllaç. En cas de fer-ho, t'estaries exposant al fet que et robin dades personals o bé acabis perdent diners.