Petards, fogueres i coca.La coca de Sant Joan no pot faltar a taula per celebrar aquesta festa popular que marca l'inici de l'estiu, ja que és un dels elements més representatius de la festivitat.
Se'n fan de crema i de xocolata, s'experimenta amb nous gustos cada any i es plantegen propostes supercreatives, però la coca tradicional mai falla: brioix, sucre i fruites confitades. A Catalunya, des de fa sis anys es fa un concurs per desvetllar la millor coca de Sant Joan de cinc categories diferents.
Enguany van participar-hi més de 250 coques, una xifra que ha convertit l'edició en la més exitosa de la història. Els resultats van ser:
- Coca Tradicional, de la Pachi Larrea de Castelldefels.
- Coca de Crema i pinyons, de La Palma Pastissers, amb punts de venda a Sant Cugat, Barberà i Sabadell.
- Coca de Llardons, de la Pastisseria Muntada de Castellar del Vallès.
- Coca de Xocolata, d'El Forn Gil de Barcelona.
- Coca Creativa, de Nova Brunells de Barcelona.
Cal tenir en compte, però que la coca de Sant Joan no només es consumeix a Catalunya. A Alacant, al sud del País Valencià, en preparen una de salada. Concretament, de tonyina, i és de les més desconegudes. També a Menorca mengen coca de Sant Joan, però l'anomenen coca bamba. És alta, enrotllada en forma d'espiral i és típica de les festes patronals de l'illa.