L'arribada de l'estiu coincideix amb la celebració de Sant Joan. I aquesta festa popular ve implícitament acompanyada de les fogueres, els petards i la típica i deliciosa coca de Sant Joan. Típica, tradicional o moderna. La qüestió és que és un element indispensable per celebrar la revetlla durant la nit més curta de l'any.
Ens la mengem de tota mena, farcida, amb pinyons, amb xocolata o traient-li les fruites confitades, però... sabem d'on ve el costum de comprar i menjar-se una coca per Sant Joan? És una tradició molt arrelada a la nostra societat i que ha traspassat de generació en generació.
I és que anteriorment les coques de Sant Joan tenien formes circulars, normalment amb un forat al mig, que commemoraven el disc solar. Un disc fet de brioix que servia per celebrar i festejar l'arribada del solstici d'estiu amb la família i amics. Amb el pas dels anys, el disc ha anat evolucionant fins a trobar-se amb l'actual coca, també de brioix.
I els petards, per què es tiren? La tradició pirotècnica de la cultura catalana és causada per la influència àrab que, durant els segles XII i XIII, van fer que la seva afició pels petards s'introduís a la població catalana. El fet de tirar petards aquesta nit concretament també té la seva explicació: durant la revetlla de Sant Joan, i segons les creences, és una de les preferides per fantasmes i esperits, i la població busca espantar-los tirant petards i fent fogueres.