Les patates són un dels aliments més populars de la gastronomia catalana. Tant serveixen per fer-les fregides i acompanyar una bona carn, com per ser l'ingredient ideal per a una truita o per a un puré. Si bé s'ha de consumir amb certa moderació, té conseqüències positives per a la salut.
Més enllà dels efectes a la salut i del sabor que tinguin, el preu de les patates sol ser apte per a totes les butxaques. Però hi ha una varietat al món que és exclusiva i que es considera la més cara que existeix. Es tracta de la coneguda com a Bonnotte i es tracta d'una autèntica joia de la gastronomia francesa.
Aquesta patata es cultiva només a l'illa de Noirmoutier, situada a la costa atlàntica del país, no gaire lluny de la ciutat de Nantes. Del producte se'n destaca un sabor únic i delicat, amb tocs de sal i mantega. Això es deu al fet que es cultiven en terres arenoses enriquides amb algues marines. La patata Bonnote es recol·lecta a mà a principis de maig i un dels motius pels quals és cara és que té una producció limitada.
Els seus preus poden arribar fins als 500 euros per cada quilo, motiu pel qual només pot formar part d'elaboracions de l'alta cuina. Ara bé, tenen un defecte: només es poden consumir dins a deu dies després de la col·lecta, fet pel qual és molt difícil exportar-la. Així doncs, es ven en una casa de subhastes de París.