El Diploma s'atorga a persones artesanes alimentàries que acrediten "mèrits excepcionals de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària" i que han fet d'artesans alimentaris durant, com a mínim, 15 anys. El reconeixement es dona des de l'any 1987, i des d'aleshores s'han lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera artesania alimentària l'activitat d'elaboració de productes alimentaris que compleixin els requisits assenyalats per aquesta matèria i que, a més, estan subjectes a unes condicions durant tot el procés productiu que garanteixen als consumidors un
producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials. Aquest reconeixement, doncs, contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d'aquesta activitat a Catalunya, així com a preservar i revalorar les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.
Els guardons d'artesania alimentària, així com el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador - la presentació de candidatures per al qual estarà oberta fins a l'1 de setembre -, s'entregaran en una cerimònia oficial a la tardor per part de la consellera Teresa Jordà.
[despiece][h3]Tots els guardonats de l'edició 2022[/h3]
- Marc Ferran, carnisser de Rupià
- Antoni Planet, carnisser de Lloret de Mar
- Carles Saló, carnisser de Pals
- Jordi Porterias, flequer de Peralada
- Werner Staehler, flequer de Castell-Platja d’Aro
- Marc Armela, pastisser de La Cellera de Ter
- Emili Olivé, xurrer de Lloret de Mar
- Josep Forés, carnisser de Tortosa
- Marc Ibars, carnisser d’Alcarràs
- Albert Porté, flequer de Mollerussa
- Núria Vilanova, flequera d’Artesa de Segre
- Jordi Pratdesaba, carnisser de Santa Eugènia de Berga
- Maria Dolors Calmet, formatgera de Canovelles
- Joan Pous, flequer de Santa Maria de Palautordera
- Cristina Comas, flequera de Barcelona
- Javier Miró, flequer de Barcelona
- Carlos Puig, flequer de Barcelona
- Jaume Blanch, pastisser de Vilanova i la Geltrú
- Lluís Estrada, pastisser de Barcelona
- Enric Faixat, pastisser de Barcelona
- Jordi Argiles, xurrer de Barcelona
- Ramon Griñó, flequer de l’Espluga de Francolí
- David Roca, flequer de Barberà del Vallès
- Ignacio Algado, pastisser de Reus
- Miguel Priego, pastisser de Sant Joan de Vilatorrada[/despiece]