El barceloní Disfrutar ja és el millor restaurant del món

L'establiment dirigit pels excaps de cuina d'elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas escala una posició respecte a la distinció de l'any passat i es corona, per fi, al cim de la gastronomia

Els xefs del restaurant Disfrutar Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas recullen el premi
Els xefs del restaurant Disfrutar Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas recullen el premi | Camila Almeida / The World's Best Restaurants 2024
06 de juny de 2024, 07:00
Actualitzat: 9:53h

Un temple de la gastronomia a Barcelona s'ha convertit aquesta matinada en el millor restaurant del món. Ens referim ni més ni menys que al Disfrutar, l'icònic local que dirigeixen els excaps de cuina d'elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas que en l'edició dels The World's 50 Best -el rànquing més prestigiós en el sector- celebrada a Las Vegas (Estats Units) aquest dijous s'ha coronat amb la primera posició. 

Disfrutar estava entre els favorits, era la gran promesa de la crítica, i no ha decebut. L'establiment ha escalat un graó respecte a la classificació de l'any passat per agafar el ferm relleu de Central, el restaurant que gestionen Virgili Martínez i Piula León, a Lima (Perú), en un dia per recordar.

Com si fos una mena de premonició, per primer cop els tres propietaris del Disfrutar han estat presents a la cerimònia. Un fet que mai s'havia donat des que aquest espai obert ara fa una dècada a la capital catalana va entrar primer el 2017 com a One to Watch en el Top 100 del The Best i, després, el 2018, directament en el lloc 18, l'entrada més potent de l'edició.

Abans del Disfrutar, el número 1 del món gastronòmic només l'havien lluït dos establiments amb segell català: El Bulli i El Celler de Can Roca, en cinc i dues ocasions respectivament. El cuiner i copropietari del Celler, Joan Roca, intuïa fa escasses 24 hores en una conversa amb El País que Castro, Xatruch i Casañas estaven a punt de fer història: "Crec que guanyaran ells, perquè la tradició diu que el segon passa al número u”.

En la mateixa línia s'havia expressat Ferran Adrià, figura insígnia del mític restaurant de Cala Montjoi: “Per lògica serà Disfrutar. A part de merèixer-s'ho, crec que si s'analitzen els tres últims anys, el segon s'ha convertit en el primer”. Quan El Bulli, tancat el 2011 i avui reconvertit en museu, va coronar-se al top mundial, els tres xefs del Disfrutar hi treballaven. Coses de la vida.

El camí que els ha dut fins aquí i el futur que els espera

El Disfrutar va aconseguir la seva primera estrella Michelin el 2015, només quan feia un any que tenia obertes les portes. La segona la va guanyar el 2017, a banda d'acumular un total de tres sols a la guia Repsol. I la tercera ha arribat aquest mateix 2024. Castro, Xatruch i Casañas també dirigeixen el restaurant Compartir de Cadaqués.

eduard xatruch oriol castro mateu casanas disfrutar europa press nacio
Els cuiners Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, xefs del Disfrutar guanyen la tercera estrella Michelin  - Lorena Sopena / Europa Press

La victòria d'aquesta nit, però, té un regust amarg i és que tots aquells locals que ja han estat alguna vegada números 1, des del 2019 no poden tornar a formar part del rànquing. La part positiva és que entren dins d'un nou programa batejat amb el nom The Best of the Best, en reconeixement de la seva trajectòria i excel·lència. Un lloc en què ara es quedaran per sempre.