Els telèfons no paraven de sonar i els pares picaven, desesperats, a la porta de l'escola bressol El Gall i la Gallina del Badal, al districte barceloní de Sants-Montjuïc. Era el matí del dimarts 18 de febrer i la llar d'infants El Cau d'Hostafrancs, ben a prop, havia abaixat la persiana de manera sobtadai sense previ avís després que la nova propietat del local els desnonés per no pagar el lloguer durant dos anys. A primera hora del matí, unes 70 famílies s'havien quedat sense on deixar els fills petits i havien de marxar a treballar.
Alguns van poder teletreballar, altres van demanar festa i només uns van poder deixar la filla a El Gall i la Gallina, que tenia una única plaça vacant. A la resta, se'ls ha agafat el número telèfon per si hi ha qualsevol novetat. El problema, però, no era aquell dia. I és que, mentre la direcció d'El Cau negocia amb la propietat per reobrir sense cap garantia d'èxit, les famílies s'han quedat sense alternativa i el Consorci d'Educació -format per l'Ajuntament i la Generalitat- rebutja implicar-s'hi perquè el centre era privat.
Així, els infants haurien de ser reubicats a les escoles bressol de la zona, que avisen que no tenen prou places si no se'ls permet fer una ampliació de ràtios o obrir noves línies per salvar aquesta situació excepcional. El Cau no és la primera que tanca i cada vegada en són menys. "Podem habilitar una sala amb llum i espai per acollir vuit infants i que ara tenim lliure", proposa a Nació la directora d'El Gall i la Gallina, Marta Rodríguez, que assegura que els beneficis econòmics no serien significatius perquè caldria contractar una altra professora. De moment, però, el Consorci s'oposa a modificar els paràmetres que regulen la quantitat de nens que pot acollir cadascuna.
Al seu torn, l'Associació Catalana de Llars d'Infants de Catalunya subratlla que El Cau no ha tancat definitivament, tot i que ja pensa en possibles solucions per si no aconsegueix reobrir. "Les famílies estan esperant, però si cal, les ajudarem a reubicar-se en els altres centres de la zona", explica la presidenta, Conxita Pericó. La qüestió és que, sense un canvi normatiu excepcional, aquesta reubicació no podrà ser al barri, sinó que caldrà anar a buscar centres llunyans.
Una situació "traumàtica"
Sigui com sigui, la situació actual és "traumàtica" per a totes les parts. D'una banda, els infants que puguin ser reubicats hauran de tornar a passar per un procés d'adaptació al nou espai i als nous companys. Un exemple: la nena que ha arribat nova a El Gall i la Gallina plora i es troba fora de lloc; la primera setmana ha rebut un tractament especialitzat per facilitar-li la transició i ara ja passarà a ser una més del grup. Si bé hi ha la possibilitat que altres directament no puguin tornar a la llar d'infants fins al curs vinent, si és que no els toca ja incorporar-se a l'escola infantil, els pares hauran de fer equilibris durant uns mesos per a la conciliació laboral i familiar.
En tercer lloc, tot plegat està sent molt dur per a l'equip d'El Cau, tal com va explicar la directora, Raquel Cruz, al Tot es mou de TV3. "A les mestres i a mi ens han tret de l'escola bressol com si fóssim delinqüents", va relatar. Des de l'Associació Catalana de Llars d'Infants de Catalunya expliquen que van estar molt mal assessorats quan van decidir retenir els lloguers per demanar reformes a l'espai i asseguren que no els ho van comunicar en cap moment.
Ara, treballen plegats per mirar de desencallar la situació i, si cal, donar sortida a la setantena de famílies afectades a Sants-Montjuïc. La batalla legal amb la propietat del local clausurat, a qui acusen de "poca empatia amb l'activitat dels llogaters", es desenvolupa de manera paral·lela a la pressió a les institucions perquè permetin ampliar les places dels centres de la zona per donar cabuda als afectats fins a final de curs. Sigui com sigui, el que ningú té són garanties.