Amb l'arribada de l'estiu, arriba bona part de la collita de fruita a casa nostra. Catalunya és terra d'arbres fruiters i són moltes les hectàrees dedicades a fruites com les pomes, les peres, les cireres o els préssecs. De fet, Lleida és la zona on més n'hi ha i cada any arriben treballadors temporers per la recol·lecció d'aquests fruits.
Enguany, però, la sequera també ha malmès part de la collita d'algunes fruites i la seva producció pot reduir-se fins al 40%, aproximadament. Mentre que la collita de poma preveu augmentar un 13% respecte al 2023, hi ha una fruita que la davallada que pateix és considerable.
El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Joan Gòdia, ha destacat la importància de la recerca per fer front als nous reptes climàtics i ha remarcat que “la sostenibilitat és un dels eixos de l’estratègia alimentària de Catalunya que es veu reforçada pel foment del consum de proximitat”.
En concret, parlem de la pera. L'afectació per la sequera de l'any passat, juntament amb les elevades temperatures han afectat la inducció floral. Això sumat a diversos factors meteorològics han fet caure la producció de pera d'aquest any a Catalunya, que serà un 36% inferior amb comparació al 2023 i un 39% respecte a la mitjana dels darrers cinc anys.