El formatge és un aliment de culte per a moltes persones. Un aperitiu essencial amb una cultura pròpia que el converteix en quelcom més que un simple menjar. Si bé, no és un producte especialment barat i existeix una gran varietat que obliga a tenir en compte diversos factors per no perjudicar la salut.
El primer a considerar quan es compra un formatge és l'aportació de greixos. I és que els desnatats només inclouen un 10%, però n'hi ha que arriben al 60% de la composició total. Les diverses varietats també incideixen en aquesta aportació. D'altra banda, també convé fixar-se en les proteïnes, que no haurien de baixar del 12% del total.
Finalment, i potser com a punt més important, cal assegurar-se que s'està comprant formatge, ja que hi ha productes que imiten el seu sabori textura, però no ho són. Els formatges de formatgeria sempre ho seran, però en el cas dels supermercats, l'etiquetatge ha d'indicar que es tracta de "formatge" de manera explícita. Si diu "delícies de formatge" o "producte de formatge", per exemple, convé sospitar.