Cinc claus per mantenir una bona alimentació els mesos d'estiu

Els infants, la gent gran i les embarassades són els col·lectius més vulnerables a les altes temperatures

Fruites i verdures, en una imatge d'arxiu
Fruites i verdures, en una imatge d'arxiu | Unsplash / engin akyurt
Redacció
05 d'agost de 2024, 19:29

L'arribada dels mesos més calorosos de l'estiu i la pujada de les temperatures dels últims dies poden provocar una mala alimentació i la pèrdua de gana. Per això, durant les vacances també és vital establir unes pautes i una rutina per menjar de manera saludable. Les onades de calor afecten tota la població, però els infants, la gent gran i les embarassades són els col·lectius que tenen més risc de patir els efectes de les altes temperatures, la deshidratació i una alimentació deficitària en nutrients. Davant aquestes amenaces per a la salut, Gemma Chiva-Blanch, especialista en nutrició i endocrinologia i investigadora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), dona una sèrie de consells per mantenir una bona alimentació durant l'estiu i combatre la pèrdua de gana

1. Aliments de temporada

Els aliments frescosde temporada i crus són una molt bona opció per als àpats més importants del dia. Per exemple, les amanides acompanyades de llegums i pasta o arròs aporten energia i les proteïnes necessàries per al benestar diari. Tampoc no hem d'oblidar les verdures, ja que són aliments rics en vitaminesminerals i antioxidants. Entre les verdures més aconsellables de l'estiu hi ha el tomàquet, el cogombre, la ceba, el carabassó, el pebrot, la mongeta tendra i l'albergínia, entre d'altres.

2. Fruita entre hores

La calor fa que l'organisme necessiti menys energia. Per tant, hi ha una demanda més petita d'aliments i es menja més entre hores, en comptes de fer àpats abundants a l'hora de dinar i sopar. Així doncs, és important substituir els típics aperitius d'entre hores per fruita de temporada. La síndria, el meló, les cireres, els préssecs, les prunes i els plàtans són les més recomanables i refrescants. Cal recordar que les fruites vermelles contenen antociniana, un antioxidant natural que ajuda a disminuir la pressió arterial i a reduir la temperatura de l'organisme. Com que a l'estiu ve de gust a qualsevol hora un gelat o un granissat, una bona opció és preparar-los a casa amb fruita. 

3. Mantenir-se hidratats 

A l'estiu sempre recorrem a begudes refrescants i ensucrades, com ara la cervesa i els còctels. Però no hem d'oblidar que, malgrat que ajuden a combatre la calor, són molt calòriques. Així doncs, la beguda que no falla mai és l'aigua, essencial per mantenir-se hidratat durant tot l'estiu. Com que les temperatures elevades afecten el sistema circulatori, ja que provoca que les venes es dilatin, cal mantenir el cos ben hidratat i beure aigua de manera regular, encara que no tinguem set. També es pot optar per altres líquids, com ara gaspatxocremes batuts fets a base de fruites i lactis. 

4. Establir una rutina per als àpats

Així com a l'hivern normalment se segueix una rutina, a l'estiu també se n'hauria d'establir una. Augmenten les hores de llum, els hàbits canvien, ens relaxem i ens tornem més permissius. D'aquesta manera, acabem menjant en funció dels horaris i picant més entre hores. La clau per combatre la falta de gana a causa de la calor és mantenir una regularitat en les hores d'ingesta. Amb tot, el resultat de no seguir una rutina és una falta de nutrients essencials per a la salut

5. Anar amb compte quan es menja fora de casa

Durant les vacances aprofitem per anar a passejar i aturar-nos a menjar en restaurants. D'altra banda, també estem menys pendents de la nevera i d'anar a comprar, perquè invertim el temps lliure a fer plans. Per això, no s'ha de caure en la temptació de demanar fregits, ja que són rics en olis i greixos. A més a més, els plats i les racions que donen als restaurants són més abundants que les que cuinem a casa. Finalment, tampoc no hem d'oblidar que en les menjades a fora és quan més begudes calòriques es consumeixen. Per tant, és aconsellable portar una ampolla d'aigua a la bossa quan se surt de casa i demanar begudes no ensucrades als restaurants.

Així doncs, l'experta en nutrició Gemma Chiva-Blanch recomana mantenir-se hidratat durant tot el dia encara que no es tingui set, perquè la calor fa que suem més i perdem molt líquid, i conclou que les fruites i les verdures són les grans aliades a l'estiu, ja que són riques en aigua, vitamines i antioxidants.