L'aliment que ajuda a prevenir el càncer i que també cuida el planeta

Aquest llegum és considerat com un dels superaliments més econòmics i sostenibles que enriqueixen el sòl i estalvien aigua

Els llegums de pot són un bon recurs
Els llegums de pot són un bon recurs
Redacció
16 de juliol de 2024, 12:32
Actualitzat: 22 de juliol, 11:00h

Els llegums tenen propietats molt saludables per a l'organisme, però quin és el millor? El professor Tim Spector, expert en epidemiologia genètica al King’s College de Londres, aposta per les mongetes i destaca les propietats antiinflamatòries, anticancerígenes i neuroprotectores d’aquests aliments. A banda, recorda que són econòmics i accessibles, a la vegada que també aporten grans beneficis per a la salut i el medi ambient.

Spector explica que les mongetes són riques en fibra, proteïnes i polifenols, components que afavoreixen la salut del sistema immunitari i redueixen el risc d’obesitat i malalties cròniques. A més, el cultiu d'aquests llegums millora la qualitat del sòl gràcies a la seva capacitat de fixar el nitrogen atmosfèric, i requereix menys aigua que altres cultius, fent-los una opció sostenible per al planeta.

Els llegums en conserva són una alternativa nutritiva i duradora, ja que les tècniques modernes d’emmagatzematge permeten conservar la major part dels seus nutrients. Tot i un cert “esnobisme alimentari” envers els productes enllaunats, Spector afirma que aquests aliments són beneficiosos i accessibles per a tothom.

Augmentar el consum de llegums no només millora la salut individual, sinó que també contribueix a la sostenibilitat mediambiental i té un impacte econòmic positiu. Incorporar aquests superaliments en la dieta diària és una manera senzilla i efectiva de promoure una alimentació saludable i responsable.