Per què circulen armes d'assalt per Catalunya?

Interior i els Mossos vinculen la presència de fusells com el kalàixnikov de Girona amb el comerç de la droga, especialment de la marihuana, que fa temps que preocupa els cossos policials

El lloc on es va produir el tiroteig durant la revetlla de Sant Joan.
El lloc on es va produir el tiroteig durant la revetlla de Sant Joan. | Gerard Vilà / ACN
25 de juny del 2024
Actualitzat el 26 de juny a les 17:01h

La nit de Sant Joan ha reobert el debat sobre la seguretat. Quatre persones van morir i mig centenar van acabar detingudes. El cas més impactant ha estat el de la Font de la Pólvora, a Girona, en què hi va haver un tiroteig que va deixar dues persones sense vida i dues més amb ferides greus. En la baralla hi va haver trets de kalàixnikov, una arma d'assalt que es considera armament militar prohibit per a la població civil. Els Mossos investiguen qui hi ha darrere de l'atac, però tenen clar per què hi ha fusells d'aquest estil circulant per Catalunya. El motiu de fons és el comerç de droga.

"La presència d'armes d'assalt està directament vinculada amb el narcotràfic", assenyalen fonts del Departament d'Interior consultades per Nació. Un mercat il·legal vinculat sobretot de marihuana que fa anys que preocupa la policia catalana, que ho ha situat com a "prioritat estratègica". Les víctimes són membres de la família dels Tomate i l'atacant, segons ha informat La Vanguardia, un delinqüent habituals amb 15 antecedents policials, algun per tràfic de drogues i d'armes, i que estava en llibertat després de pagar una fiança.

La presència d'armes, i concretament d'un kalàixnikov, és el que més preocupa l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, que ha assenyalat el Ministeri d'Interior i ha demanat al ministre Fernando Grande-Marlaska que doni explicacions sobre el tràfic d'armes. "Algú ha d'explicar per què hi ha armes com a aquesta a les nostres ciutats", ha afirmat. L'alcalde ha convocat una junta de seguretat local mentre des del govern espanyol s'han ofert reforços policials per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional després del doble crim.

Armes per protegir la droga

La discussió va començar entre dues veïnes. El marit d'una d'elles, persona conflictiva, va acostar-se a casa i en va sortir amb un fusell d'assalt -una AK-47- i va disparar ràfegues de bales. Van morir un home i una dona de 48 i 44 anys, que eren cunyats. Les bales van impactar també contra altres persones, que han quedat ferides de gravetat. Els Mossos busquen l'atacant, que es va fugar i continua amagat. "No és normal que el presumpte assassí de Girona tingués un kalàixnikov a casa", ha admès el director dels Mossos, Pere Ferrer. En els darrers mesos han entrat a Catalunya 50 tones d'haixix valorades en 60 milions d'euros, i això s'ha de protegir.

Tant Interior com la policia catalana assenyala que el problema de fons és el tràfic de drogues, i concretament la marihuana. "Fruit del narcotràfic, la violència ha anat pujant", ha explicat Ferrer. La policia desmantella de mitjana entre una i dues plantacions de marihuana cada dia arreu del país. Fa uns anys, una plantació de marihuana es protegia amb un vigilant i les discussions es resolien a cops de puny. D'aquí, es va passar a les armes blanques. Ara, cal incrementar també la protecció balística dels agents, perquè els traficants també van més armats.

Segons dades dels Mossos, a les quals ha tingut accés Nació, durant l'any 2023 hi ha hagut 636 procediments amb armes de foc, 376 de l'àmbit penal i 260 de l'àmbit administratiu (per exemple, un caçador que no tingui la llicència de l'arma en regla). Hi ha hagut un creixement respecte de l'any 2022, en què hi va haver 516 procediments. De l'any 2023, més de la meitat dels procediments són d'àmbit penal (59%) i un de cada tres estan vinclats a violència masclista. Per exemple, un caçador que pega la parella. En aquest cas, entre altres mesures, els Mossos comissen l'arma per protegir la víctima. 

El problema de la marihuana

L'alt valor d'aquesta droga al mercat és el que explica que qui hi comercia vulgui protegir la mercaderia, i per això es relaciona directament amb el tràfic d'armes -i la presència de subfusells com el que es va utilitzar a Girona- i el blanqueig de capitals. "El narcotràfic de marihuana té un efecte contagi molt alt i acaba corrompent moltes capes de la societat pel guany a curt termini que pot suposar", assenyalen des d'Interior. Fa anys que els Mossos ja alertaven d'un increment del mercat negre de les armes de foc arran del negoci de la marihuana. Hi ha altres elements de context com ara la presència d'armes a Europa fruit de la guerra.

Catalunya és un país exportador de marihuana i els Mossos fa temps que treballen per fer front a aquest fenomen. Tot just la setmana passada, després d'una investigació de set mesos, van desarticular el principal grup criminal que entrava droga per la via marítima, amb 40 detencions i 18 tones de material intervingut. Aquest grup feia un desembarcament a Catalunya cada deu dies. "Això ha evitat molts problemes aquest estiu", ha explicat el director dels Mossos.