L'arribada de l'època nadalenca és cada vegada més prematura. Enguany, han estat molts els ajuntaments que han fet la ja tradicional encesa de llums, el dia 30 de novembre o 1 de desembre, gairebé un mes abans de la data assenyalada. Un esperit nadalenc que també es trasllada als aparadors dels comerços i també fa a anticipar l'arribada de la decoració a casa.
N'hi ha que no volen esperar massa per obrir capses i buscar als altells les figures del pessebre, les boles de l'arbre de Nadal o les llums de tots colors per guarnir cases i balcons.
Malgrat que alguns tinguin pressa per posar la decoració, les fires relacionades amb la decoració nadalenca són tradicionals a partir del pont de la Puríssima que tot just acabem. És llavors quan la fira de l'avet d'Espinelves a Osona o la del Morell a Tarragona, agafen tot el seu protagonisme tot i que tradicionalment tenien el seu auge el dia de Santa Llúcia, que se celebra el 13 de desembre.
De fet, aquests dies són moltes les fires i mercats de Nadal que es poden visitar arreu de Catalunya, aquí us en deixem un recull:
No obstant això, en el calendari tradicional català hi ha una data concreta per marcar l'inici del muntatge del pessebre i de tota la guarnició nadalenca. Aquest és el dia de Santa Caterina, que se celebra el 25 de novembre. Segons la dita "De Santa Caterina a Nadal, un mes cabdal", i és que just quan falta un mes és quan es considera per inaugurada la temporada nadalenca.
El calendari també fixa una altra data per tancar el cicle nadalenc. En aquest cas és el dia de la Mare de Déu de la Candela, el 2 de febrer. No obstant això, són moltes les famílies que després de Reis i una vegada finalitzades les festes, tal com les coneixem, decideixen guardar totes les decoracions per l'any vinent.