Societat

El tribunal dona la raó a Endesa i anul·la el contracte elèctric de Barcelona

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic reconeix "la imperiosa urgència" de combatre la pobresa energètica, però tomba el concurs per la manera com l'Ajuntament volia obligar les elèctriques a afrontar-la

ARA A PORTADA

Publicat el 09 de març de 2017 a les 12:51
Endesa ha guanyat el pols amb l'Ajuntament de Barcelona i el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha anul·lat el concurs per adjudicar el contracte elèctric municipal. El motiu principal de la controvèrsia eren les clàusules que volia imposar el govern d'Ada Colau per combatre la pobresa energètica, i el tribunal tomba la fórmula del consistori per introduir l'obligació, segons la resolució de 44/2017 de l'organisme, a la qual ha tingut accés NacióDigital.

El contracte era per subministrar llum als edificis municipals, i Endesa ja havia tingut una primera victòria en aconseguir paralitzar-lo. El tribunal ha notificat aquest mateix dijous al migdia la resolució que l'anul·la i que esgota la via administrativa, però es pot recórrer al tribunal contenciós administratiu. Fonts municipals han confirmat la seva recepció, i han afegit que estan estudiant tècnicament i jurídicament quina serà la resposta de l'Ajuntament.

A la resolució -que només fa referència al recurs d'Endesa, malgrat que també n'hi havia de Gas Natural-, el tribunal afirma que "no pot desconèixer el lloable i encomiable objectiu, les bones intencions de l'Ajuntament i la imperiosa urgència en la recerca de mesures per contribuir a reduir i remeiar la pobresa energètica latent". Considera, però, que les seves decisions han d'estar subjectes a l'aplicació de la legalitat.

Les raons que al·lega el tribunal

Les grans elèctriques havien al·legat que les clàusules municipals no estaven prou detallades, i el tribunal els ha donat la raó. L'Ajuntament havia incorporat les obligacions contra la pobresa energètica com a clàusules especials d'execució, però no estan encara concretades, ja que s'havien de definir en convenis posteriors. "La manca de concreció perjudica totes les licitadores potencials actuals o possibles", remarca el tribunal.

A més considera que l'objecte del contracte no s'ajusta a la llei de contractes del sector públic. Considera que, perquè "l'atenció i reducció de la pobresa energètica" es pogués acceptar com a objecte del contracte, hauria de ser una prestació clarament diferenciable i s'hauria de licitar per separat, o que la finalitat social que es promou formés part la matèria principal del contracte, però és subministrar llum a edificis municipals. El tribunal considera que no es compleixen cap d'aquestes dues condicions.

Adverteix que, encara que el combat contra la pobresa energètica es reduís en el contracte a una crida d'atenció perquè les energètiques sàpiguen que han de complir determinades clàusules socials i s'apreciés que està ajustat a dret, tampoc es podria donar per bo el concurs perquè les clàusules municipals no estan vinculades a l'objecte del contracte, que és el subministrament a dependències municipals.

El tribunal considera que el consistori no pot escudar-se en el projecte de llei de contractes del sector públic que està en tramitació a les Corts Generals, ja que pot ser objecte de diverses esmenes, i encara no té cap efecte jurídic. Tampoc valida que ja s'hagi tramitat una licitació amb un objectiu similar sense que s'hagi produït cap problemàtica i on sí que hi va presentar oferta Endesa, per ser "supòsits d'entitats contractats diferents i amb un plantejament de la qüestió aquí discutida diferent".

Un concurs de 65 milions d'euros

L'Ajuntament va treure a concurs el contracte per l'enllumenat de la ciutat per un valor de 65 milions d'euros, però les grans companyies elèctriques, Endesa i Gas Natural, no hi havien concorregut, i el van acabar impugnant perquè no acceptaven les clàusules que havia introduït el consistori per complir la llei 24/2015 contra la pobresa energètica.

El concurs estava dividit en tres lots per facilitar que també se l'adjudiquessin empreses petites. El primer lot era el de subministrament en baixa tensió, amb un pressupost de 54,2 milions d'euros; el segon també era de baixa tensió i energia verda, d'1,9 milions –contemplava edificis municipals generadors d'electricitat verda-, i el tercer era de mitja tensió, de nou milions, en un procés en el qual com a màxim es podrien adjudicar dos lots a la mateixa empresa.

Què pot fer ara l'Ajuntament

El contracte energètic municipal vigent s'esgota el 25 de març i no es pot prorrogar. El més probable és que l'Ajuntament hagi de negociar amb una empresa un contracte provisional perquè es pugui garantir el subministrament energètic un cop esgotat el vigent. L'altra conseqüència de la decisió del tribunal és que, si es decideix no recórrer al contenciós administratiu, el consistori hagi de redactar un nou concurs.