43 participants d’establiments d’arreu de Catalunya es van disputar la semifinal que, organitzats en onze torns, van presentar i explicar davant d'un jurat les seves creacions. El jurat estava format per vuit personalitats reconegudes en l'àmbit gastronòmic: el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats; el redactor de 7caníbales.com, David Salvador; el professor en cap de cuina del CETT, Óscar Teixidó; el xef Jordi Parra; i els periodistes gastronòmics Carme Gasull, Núria Bàguena, Belén Parra i Jordi Luque, han tingut l'oportunitat i la responsabilitat de triar la dotzena de finalistes en una edició "amb molt de nivell" coincidien.
Els concursants tenien un temps limitat per preparar les seves creacions Foto: Roger Codina
Les 12 tapes que han arribat a la gran final i que es podran degustar a la Ruta de la Tapa de l'Any són: "Flamenquín", de Axarquia Restaurant, el Prat de Llobregat (el Baix Llobregat); "Senglar Obèlix", El Cable, Sitges (el Garraf); "Berlina cruixent de calamar en la seva tinta", La Notaria, Palamós (el Baix Empordà); "L'aperitiu", La Selva Cafè, Mataró (el Maresme); "La perla del mar i la terra", La Venta, Terrassa (el Vallès Occidental); "Farcellet de xai & parmentier trufat", L'Alegria del Teatre, Terrassa (el Vallès Occidental); "Rocalbot… català", L'Argilaguet 9, El Vendrell (el Baix Penedès); "Nipó.cat", Més que tapes, Reus (el Baix Camp); "Tàrtar de Toro", Nut Gastrobar, Barcelona; "Gastrimargia", Tastet del Reng, Balaguer (la Noguera); "Cua de bou amb escuma de patata trufada", Toca Teca, Barcelona; "Bacallà Skrei xdF", XDF, Tarragona.
La Gran Final
La iniciativa Tapa de l’Any té com a objectiu exaltar la tapa com a una de les expressions gastronòmiques que forma part de la cultura catalana i que en els darrers temps s’ha universalitzat per convertir-se en un element fonamental en la cuina moderna. La millor de les 12 finalistes serà proclamada guanyadora a la final del proper 9 d’abril, que conduiran el presentador Quim Masfarré i el xef Nandu Jubany.
Entre tots dos faran que els assistents a l'Auditori del Meliá Sitges (amb un aforament per a 1.400 persones) es diverteixin a la vegada que descobreixen com els concursants cuinen les seves creacions. L'entrada anticipada per assistir a la gala es pot adquirir al web per 3 euros. Amb ella, els espectadors obtindran un val d'obsequi d'una tapa més una cervesa Estrella Damm, que podran prendre als restaurants de Sitges que participen en la Ruta de la Tapa.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P3fIhTd5_oc[/youtube]