El jutge concedeix l'amnistia a l'activista Adrián Sas, pendent d'ingressar a la presó

El jove vilafranquí va ser condemnat a una pena de tres anys i mig que celebra esquivar mentre reclama que s’estengui l’aplicació de la llei

L'activista Adrián Sas, en una imatge d'arxiu
L'activista Adrián Sas, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
25 de juliol del 2024
Actualitzat el 26 de juliol a les 15:51h

El jutge ha aplicat la llei d'amnistia a l'activista Adrián Sas, condemnat a tres anys i mig de presó per agredir dos mossos durant el primer aniversari de l'1-O. A mitjan març Sas estava pendent que el Tribunal Suprem confirmés l'ordre d'ingrés a presó, per bé que anunciava que no hi entraria de forma voluntària. Aquest dijous, però, el grup de suport a Sas ha anunciat a les xarxes socials que ha estat amnistiat, un extrem que ha confirmat a l'ACN el seu advocat.

En una interlocutòria de dues pàgines a la qual ha tingut accés l'ACN, el magistrat de l'Audiència de Barcelona recorda la pena imposada a l'activista i explica que després de donar trasllat a les parts perquè es pronunciïn sobre l'aplicació de l'amnistia, totes s'hi han mostrat “conformes”. La interlocutòria la signa el jutge Ramon Fors de la secció cinquena de l'Audiència Provincial.

A la part dispositiva el magistrat raona que els fets de Sas estan dins del marc de l'Amnistia. A la sentència no s'especificaven els motius de la protesta, en el curs de la qual Sas va cometre les agressions, i per tant hi havia dubtes de si se li aplicaria. El jutge Fors resol que els escrits d'acusació "van concretar" que eren protestes pels fets de l'1 d'octubre del 2017, "ocorreguts en allò que la llei anomena "el context del denominat procés independentista català"".

Com a resultat, la interlocutòria conclou que la responsabilitat penal arran d'aquells actes queda extingida, com marca la llei d'amnistia i deixa sense efecte les mesures cautelars que es van adoptar. A més a més, la condemna d'aquesta causa també se li retirarà dels antecedents penals.

Sas celebra l'aplicació de l'amnistia: "Estem alleugerits, però la lluita continua"

El jove vilafranquí ha celebrat que li apliquin la llei d'amnistia: “Estem alleugerits, però l’amnistia no canvia res”, ha asseverat Sas en una entrevista a l’ACN, en què recalca que “la lluita continua”. El jove, veí de Vilafranca del Penedès, demana perseverança en l’activisme al carrer i sosté que “no s’ha de claudicar”. Alhora, reclama que s’estengui l’aplicació de la llei a tots els independentistes però també als investigats i condemnats per altres causes socials i polítiques.

Sas considera que la seva identificació després de les protestes del primer aniversari de l’1-O va ser perquè el van triar com a “cap de turc perquè algú havia de pagar per tot allò”. Està convençut que, amb causes com la seva, els poders polítics i la policia “volien inculcar por a la gent”. “Però hem d’aconseguir que això no els funcioni”, assevera, tot fent una crida a “no claudicar ni caure en pactes amb la fiscalia”. Defensa que “cal donar exemple als joves perquè vegin que s’ha de continuar plantant cara a la repressió”.

El grup de suport a l'activista també va celebrar la notícia a les xarxes socials i ha aprofitat per denunciar la "repressió injusta" que ha afectat Sas i la seva família, així com per afirmar que la condemna que li havien imposat era "una agressió contra el dret col·lectiu a manifestar-se". Amb tot, afirmen que l'alegria que senten és “agredolça” perquè l'amnistia “parcial” deixa "de banda milers de represaliats i presos polítics".

La causa de Sas va néixer l'any 2018, en les protestes al parc de la Ciutadella pel primer aniversari de l'1-O. L'acció, que en un principi era pacífica, va acabar amb enfrontaments entre els Mossos d'Esquadra i els manifestants. No va ser fins dos mesos després que agents de paisà van detenir Sas i el va posar a disposició judicial. La Fiscalia li demanava set anys de presó i la Generalitat, que va exercir com a acusació particular malgrat que havia dit que se n'apartaria, en demanava cinc i mig. L'any 2020, l'Audiència de Barcelona va condemnar l'activista a tres anys i mig de presó pels delictes d'atemptat contra l'autoritat i lesions lleus. La sentència va sortir tot just una setmana després d'acabar el judici. "Això demostra que ja estava escrita", diu Sas.

En tot el procediment va ser especialment controvertit el paper de la Generalitat, que va actuar com a acusació. "Ens van assegurar que es retirarien, però no ho van fer", recordava Sas, en declaracions a Nació aquest mes de març, quan el Tribunal Suprem va confirmar la pena de presó, que ara l'amnistia ha congelat. El tribunal, tal com demanava l'advocat de la Generalitat, va aplicar l'agreujant d'instrument perillós -Sas duia una bandera amb un pal- i això va fer la condemna superés dels dos anys de presó, fins als tres i mig.