La ciutat del nord d'Algèria que també celebra la mona de Pasqua

L'arribada de ciutadans valencians i menorquins al país durant el segle XIX va portar la tradició dels Països Catalans fins al nord d'Àfrica

La ciutat d'Orà, al nord d'Algèria
La ciutat d'Orà, al nord d'Algèria | Ali oathkeeper / Viquipèdia
09 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:12h
La mona de Pasqua és una de les tradicions més emblemàtiques dels Països Catalans, però no són l'únic territori on se celebra. Orà, una ciutat del nord d'Algèria, també s'apunta a menjar la mona cada any. Per saber-ne l'origen, cal traslladar-se fins al segle XIX, quan l'arribada de ciutadans principalment valencians i menorquins cap al país del nord d'Àfrica va arrelar aquesta tradició.

Molts d'ells es van establir a Orà i van portar-hi, a més de la mona, el costum d'anar a menjar-la al camp durant el dia de Pasqua. La tradició s'ha anat reconvertint durant el pas dels anys, però fins i tot en alguns dels receptaris algerians de l'actualitat hi apareix la mona, a banda d'altres plats característics dels països catalanoparlants, com la paella o la melsa.

Orà és una ciutat costanera del nord d'Algèria on avui dia viuen aproximadament 800.000 persones, fet que la converteix en la segona ciutat més gran del país després de la capital, Alger. L'arribada de ciutadans des del País Valencià i Menorca es va produir entre el 1831 i el 1962, durant el període de la colonització francesa.

Curiosament, molts d'aquest algerians d'origen europeu i especialment els que provenien de Catalunya van traslladar la tradició fins a França, on aquesta celebració de Pasqua s'anomena la Mouna. Així doncs, la mona de Pasqua se celebra sobretot a Catalunya i al País Valencià, però també en alguns territoris de les illes Balears, l'Aragó, Múrcia i la Catalunya Nord, a més d'aquesta ciutat algeriana.