La llista completa dels restaurants i els xefs guardonats amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023

Rafa Peña, del restaurant Gresca, s'endú el reconeixement principal i Nil Dulcet, del Compartir Barcelona, el Revelació

La cuina del restaurant Gresca, Premi Nacional de Gastronomia 2023
La cuina del restaurant Gresca, Premi Nacional de Gastronomia 2023 | Facebook
Nació
15 de juny de 2023
Actualitzat: 06 de setembre, 13:29h
Rafa Peña, copropietari del restaurant Gresca, ha estat reconegut aquest dijous amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023. Els Jardins del Palau de Pedralbes de Barcelona han estat l'escenari del lliurament dels guardons que entrega l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Nil Dulcet, xef i copropietari del restaurant Compartir Barcelona, ha aconseguit el Premi Revelació; Pablo Sacerdotte, del restaurant Cocina Hermanos Torres, el Premi Cap de Sala, i el xef José Andrés ha estat reconegut amb el Premi Especial de l'Acadèmia.

D'altra banda, el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic l'ha rebut el periodista Marc Casanovas per l'article La resistència de l'última subhasta cantada de peix a Catalunya, publicat a La Vanguardia.

El Premi Especial reconeix la contribució d'Andrés a la gastronomia, així com la tasca que ha fet a través de l'ONG impulsada per ell mateix, World Central Kitchen, que dona resposta a necessitats alimentàries en situacions d'emergència arreu del món.

Els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia són el resultat d'un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de tot l'any. L'Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l'excel·lència en la seva tasca i per l'aportació a la cuina i a la gastronomia del país.

A parer del president de l'acadèmia, Carles Vilarrubí, la cuina catalana és una part "fonamental" de la cultura del país que "respon a la passió, professionalitat i el compromís" amb l'entorn, la pagesia, la ramaderia, la pesca i el sector vitivinícola.