L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha definit l'hospital Al Shifa, el més gran de Gaza, com una "zona de mort", i la situació al nord del territori de "desesperada", després que un equip conjunt de l'ONU dirigit per l'OMS accedís aquest cap de setmana a l'hospital "per avaluar la situació sobre el terreny".
L'organisme de les Nacions Unides, que només ha estat una hora al complex hospitalari per motius de seguretat, ha denunciat en un comunicat "evidents senyals de bombardejos i trets" i l'existència d'una fossa comuna en la qual "els van dir hi havia prop d'un centenar de persones enterrades". Si bé "ha estat impossible per al personal de l'ONU fer una gestió eficaç dels residus a l'hospital", han constatat que "els passadissos i els terrenys del centre estan plens de deixalles mèdiques i sòlides, la qual cosa augmenta el risc d'infecció".
Així mateix, des de l'OMS han assegurat que "els pacients i el personal sanitari amb el qual han parlat estan atemorits per la seva seguretat i salut i han demanat l'evacuació". En aquest sentit, l'organització ha afegit que l'hospital Al Shifa ja no pot admetre pacients, i els ferits i malalts ara són remesos a l'hospital Indonesi, greument aclaparat i que "a penes funciona".
L'Organització Mundial de la Salut ha assegurat en la mateixa nota que, juntament amb els seus socis, està "desenvolupant urgentment plans per a l'evacuació immediata dels pacients restants, el personal i les seves famílies". Així, s'estan organitzant "missions addicionals" per traslladar pacients des d'Al Shifa al complex mèdic Nasser i a l'hospital Europeu de Gaza (al sud) durant les pròximes 24 o 72 hores i "en espera que les parts en el conflicte garanteixin un pas segur". No obstant això, l'organització ha alertat que "aquests hospitals ja estan treballant per sobre de la seva capacitat", i que "les noves derivacions de l'hospital Al Shifa exerciran encara més pressió sobre el personal i uns recursos sanitaris que ja estan sobrecarregats".
Referent a això, l'OMS ha repetit la seva crida a "fer esforços col·lectius" per acabar amb les hostilitats i la crisi humanitària a Palestina: "Exigim un alto el foc immediat, un flux sostingut d'assistència humanitària a gran escala, un accés humanitari sense obstacles a tots aquells que ho necessitin, l'alliberament incondicional de tots els ostatges i el cessament dels atacs a l'atenció mèdica i altres infraestructures vitals".
L'organisme ha sentenciat que "el patiment extrem del poble de Gaza exigeix que responguem de manera immediata i concreta amb humanitat i compassió". Prèviament, aquest dissabte, el director general de l'OMS, Tedros Ghebreyesus, havia ressaltat ja el caràcter "altament perillós" de la missió d'avaluació i havia avançat que estaven treballant en "un pla d'evacuació urgent", demanant que es facilités la seva execució.
L'OMS descriu l'hospital més gran de Gaza com un «cementiri» i demana evacuar tothom
L'Organització Mundial de la Salut admet que la situació al nord de la Franja és "desesperada" i comprova l'existència d'una fossa comuna amb prop d'un centenar de cossos al centre mèdic
19
de novembre
de
2023
Actualitzat:
07
de març
de
2024,
14:57h
El més llegit