No és qüestió de gust: aquest és el factor que et fa consumir més cafè

Un estudi de la Universitat Western d'Ontario, al Canadà, revela que hi ha evidència estadística que es tracta d'un tret hereditari

Un cambrer preparant un cafè
Un cambrer preparant un cafè
Redacció
23 de juny del 2024

El cafè és una de les begudes més consumides. Són diverses les investigacions sobre el consum de cafè, així com sobre els beneficis d'una ingesta moderada de cafè per a la salut. El cafè té poders antioxidants, entre altres punts, gràcies als àcids clorogènics i altres compostos fenòlics.

Igual que el cafè pot ser una font d'hidratació saludable perquè conté nutrients i fitocèutics, i altres compostos que treballen en la modulació de la microbiota intestinal i que poden afavorir, per exemple, la regulació del colesterol. A més, les propietats antidiabètiques de la beguda s'associen als àcids clorogènics i poden augmentar la longevitat.

Ara un grup d'investigadors internacionals intenta descobrir si el consum de cafè és un hàbit hereditari i comporta una certa quantitat de càrrega genètica. "Utilitzem aquestes dades per identificar regions del genoma associades amb si algú té més o menys probabilitats de consumir cafè. I després identificar els gens i la biologia que podrien subjaure al consum de cafè", assenyala Hayley HA Thorpe, de la Universitat Western a Ontario i autora principal de l'article, publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

El treball realitzat pel Departament d'Anatomia i Biologia Cel·lular de la Facultat de Medicina i Odontologia Schulich de la Universitat Western a Ontario (Canadà) i el Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de San Diego de la Universitat de Califòrnia (EUA) va comparar les característiques del consum de cafè d'una base de dades amb un conjunt encara més gran de registres al Regne Unit.

Thorpe explica que l'equip va recopilar dades genètiques, així com xifres de consum de cafè autoinformades per elaborar un estudi d'associació de tot el genoma (GWAS). La idea era establir connexions entre els gens que se sabia que estaven associats amb el consum de cafè i els trets o condicions relacionats amb la salut.

"Teníem bones raons per sospitar, a partir d'articles anteriors, que hi havia gens que influeixen en la quantitat de cafè que una persona consumeix", va dir. "Per això, no ens va sorprendre descobrir que en les dues cohorts que examinem hi havia evidència estadística que es tracta d'un tret hereditari. En altres paraules, les variants genètiques particulars que heretes dels teus pares influeixen en la quantitat de cafè que probablement consumiràs", afegeix Abraham Palmer, també investigador principal de l'article i professor al Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina d'UC San Diego.