“Al final el mar estarà ple de peix i el que no hi haurà seran pescadors”. Aquest ha estat el missatge que ha llançat el president de la Federació Territorial de Confraries de Tarragona, Eusebi Rosales, que ha comparegut aquest dimarts al Parlament per valorar l’acord europeu sobre pesca assolit fa una setmana. El sector, de nou, ha criticat el pacte i ha manifestat “preocupació i estupefacció” per la situació a la qual es veuen abocats.
“El problema neix a Brussel·les, però es fa gran a Madrid”, ha denunciat el secretari de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Mario Vizcarro. En aquesta línia, ha reiterat que l’acord posa en risc la seva “supervivència” i ha demanat “claredat i transparència” sobre les mesures. Els grups parlamentaris han mostrat el seu suport al sector i s’han compromès a fer “front comú” i treballar per “revertir” la situació.
El sector clama per la seva viabilitat
Les diferents veus del sector que han comparegut aquest dimarts a la Comissió d’Agricultura del Parlament han clamat per la seva viabilitat socioeconòmica. “El nostre objectiu no és anar a pescar quilos de peix, sinó incrementar la renda pesquera”, ha dit Vizcarro. “La nostra obsessió és que la gent que té la seva feina i la seva vocació a la mar s’hi pugui guanyar bé la vida”, ha afegit.
Les federacions han criticat que la UE proclami que els pescadors podran feinejar pràcticament els mateixos dies que fins ara sí que adopten noves mesures a millorar la sostenibilitat de la seva activitat. “Què vol dir, que no som sostenibles?”, ha preguntat Vizcarro.
“Això no és així. Si l’objectiu finalista és aconseguir que hi hagi una regeneració de les espècies, fantàstic, però no tot el peix que deixa d’existir és culpa del sector pesquer”, ha afirmat. En aquest punt, ha defensat que hi ha espècies que moren “per altres efectes”, com ara la pesca il·legal. Per la seva banda, el president del Gremi de Peixaters, Àlex Goñi, ha alertat que en els últims quatre anys Catalunya ha perdut un 25% de peixateries i hi ha comarques que ja no en tenen.
Els partits donen suport al sector
Per la seva banda, els grups parlamentaris han expressat el seu suport al sector. El diputat del PSC Manel Ezquerra ha apostat per fer “front comú” i “anar units” en defensa del sector català.
Per part de Junts, la diputada Irene Negre ha opinat que la problemàtica actual “no és sobrevinguda” i ha lamentat que hagi empitjorat, alhora que ha assenyalat el Ministeri d’Agricultura. En la mateixa línia, la diputada d’ERC Irene Aragonès ha criticat que no se’ls hagi facilitat la “lletra petita” de l’acord i ha exigit al govern espanyol “que sigui transparent” i presenti un informe sobre l’impacte socioeconòmic de l’acord europeu.
El diputat del PP Jaume Veray ha qualificat “d’inassumible” la limitació els dies de pesca. “Amb 27 dies a l’any no hi ha cap activitat econòmica que pugui sortir-se’n”, ha exclamat. Per part dels comuns, la diputada Núria Lozano ha demanat “compatibilitzar” la sostenibilitat amb la realitat de la flota pesquera.
Al seu torn, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha considerat que l’acord europeu és un “despropòsit” i ha indicat que suposa “l’estocada final” pel sector. “Demanem una transició justa i pactada, no imposicions, que és el que veiem avui”, ha sentenciat.