Qui és Vinton Cerf i per què rep el Premi Internacional Catalunya?

L'enginyer nord-americà és vicepresident mundial de Google, està considerat com un dels pares d'internet i va ser una figura clau en la posada en marxa del domini ".cat"

Vinton Cerf, un dels pares d'internet
Vinton Cerf, un dels pares d'internet | Viquipèdia
09 de gener de 2019, 12:35
Actualitzat: 13:01h

"L'actuació imparcial i professional lliure d'influències alienes de Vinton Cerf va acabar essent decisiva per a la consecució del primer domini d'una llengua a internet, el .cat", ha assegurat aquest dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença durant la qual ha fet públic el nom de Cerf (New Haven, 1943) com a Premi Internacional Catalunya 2018. Aquest enginyer, considerat un dels pares d'internet, rebrà el guardó en una cerimònia el dia 25 de març a Palau. Ha costat trobar un forat a la seva agenda, trufada de compromisos en el camp tecnològic.

Actualment viu a Virgínia, i vetlla perquè la criatura que va crear al costat d'altres llegendes tecnològiques com Robert Kahn segueixi el camí encetat durant la dècada dels setanta. Perquè, més enllà de la influència de Cerf a l'hora d'obtenir el domini .cat, la seva figura és indestriable dels grans esdeveniments de l'última part del segle XX. Les investigacions que va liderar des de la Universitat de Califòrnia i des d'Stanford, a cavall dels anys seixanta i setanta, van portar al disseny dels procotols TCP/IP, que en bona mesura governen el funcionament de la xarxa. L'any 1979, de fet, Cerf va establir l'anomenada Internet Configuration Control Board, de la qual en va ser president.

Les investigacions universitàries de Cerf van desembocar en la creació dels protocols que han derivat en l'estructura actual d'internet

Amb el pas dels anys, la seva figura també va quedar associada a la posada en marxa del primer sistema de correu electrònic connectat a Internet. Ja a la dècada dels noranta va fundar, juntament amb el seu company Kahn i d'altres pioners de la xarxa, l'anomenada Internet Society, per proporcionar lideratge en educació, política i estàndards relacionats amb internet. "No ha descuidat la criatura", ha assegurat aquest dimarts Manel Sanromà, un dels representants del jurat que ha atorgat el premi.


Des d'on vetlla ara pel futur de la xarxa? L'any 2005 va assumir la vicepresidència mundial i la figura de Chief Internet Evangelist (evangelista en cap d'internet) de Google, el gegant del sector. Treballa, a banda, en un projecte amb diversos laboratoris de la NASA per aconseguir connexions interplanetàries. Al llarg de la seva carrera ha rebut guardons com el premi Príncep d'Astúries (2002, compartit amb altres pares d'internet), el premi Turing (que porta el nom del creador de la computació contemporània) i el premi Japó per haver contribuït a la creació de la xarxa.

La del 25 de març no serà la primera visita que haurà fet Cerf a Catalunya. És doctor honoris causa en diverses universitats del món, incloses la Rovira i Virgili de Tarragona i la Ramon Llull de Barcelona. És la primera vegada que el Premi Internacional que atorga la Generalitat cau en mans d'un tecnòleg.