"Hi ha una família que té més de 40 multes per anar al supermercat a comprar pernil dolç". Aquesta frase resumeix la indignació dels veïns de la Jonquera (Alt Empordà) i altres pobles del voltant, que han recollit 1.500 signatures en contra del radar que hi ha en una de les entrades del municipi des de la tardor.
Es tracta d'un radar col·locat a l'N-II a l'altura del centre comercial Gran Jonquera, on la velocitat màxima permesa és de 60 km/h. L'aparell ha sancionat molts vehicles i exigeixen que el retirin perquè consideren que és només "afany recaptatori". Per contra, el consistori defensa que en aquest punt hi havia molts accidents i un estudi previ apuntava que el 90% dels cotxes que hi circulaven superaven la velocitat permesa.
Nou de cada deu vehicles que entraven a la Jonquera per la Nacional II des de Figueres ho feien a una velocitat més alta de la permesa. La via ja té un radar de tram a un màxim de 80 km/h, però una vegada s'entra al terme municipal, la velocitat es redueix a 60. El consistori assegura que hi ha vehicles que fins i tot circulen a 130 km/h, més del doble del permès.
Això ha fet que aquest tram registri una dotzena de víctimes en accidents de trànsit. El principal motiu dels accidents amb ferits era, precisament, l'excés de velocitat. "No volem cap mort a les nostres carreteres", assegura l'alcaldessa, Míriam Lanero. Per això, el consistori va decidir col·locar un radar en aquest punt. L'aparell detecta els vehicles en els dos sentits de la marxa.
Abans de posar-lo en funcionament, l'Ajuntament de la Jonquera va enviar una carta a tots els veïns informant-los del radar i, a més, es va deixar un període de proves durant deu dies. Malgrat tot, són molts els vehicles que han rebut una sanció per superar la velocitat màxima permesa.
Sancions al 10% de la població
Una plataforma veïnal contrària al radar assegura que "hi ha dies que Correus reparteix més de 300 sancions" a veïns de la Jonquera. "Això representa un 10% de la població", afirma el portaveu del moviment, Josep Martínez. També hi ha afectats d'altres municipis veïns com Agullana, Capmany, Espolla o Cantallops.
La plataforma assegura que en aquest tram "no hi ha sinistralitat", tot i que l'alcaldessa afirmi que hi ha hagut dotze víctimes en accidents en els dos últims anys. Per altra banda, consideren que si s'ha de garantir el pas de vianants, caldria instal·lar semàfors o un pas elevat per donar més seguretat.
Lanero descarta cap d'aquestes mesures, ja que recorda que el problema no són els vianants que puguin travessar la via (que no en són gaires), sinó la velocitat que agafen els vehicles quan hi circulen. També descarta reforçar la senyalització de velocitat i del radar perquè ja n'hi ha. "Tenim senyals en els dos sentits de la marxa", insisteix.
Recollida de signatures
El moviment veïnal en contra d'aquest radar ha començat una recollida de firmes per tal que el retirin. La campanya va començar després de Nadal i en un sol mes ja han recollit més de 1.500 signatures de persones de la Jonquera i també dels municipis que hi ha al voltant. Preveuen superar les 2.000 en els pròxims dies i entregar-les a l'Ajuntament de la Jonquera a partir de la setmana vinent.
En paral·lel, desenes de persones s'han concentrat davant de l'ajuntament aquest dijous al vespre, minuts abans de l'inici del ple. La protesta pretén mostrar el rebuig d'una part de la població cap aquest radar. Després, molts dels assistents han entrat al ple.