I si esclata una guerra nuclear? Aquests són els refugis de Catalunya

Davant l'escalada atòmica els búnquers construïts durant la Guerra Civil tornen a guanyar pes

Els búnquers del Carmel són un dels espais públics ideats per refugiar-se durant la Guerra Civil
Els búnquers del Carmel són un dels espais públics ideats per refugiar-se durant la Guerra Civil | Andreu Merino
Redacció
24 de novembre de 2024, 17:11
Actualitzat: 25 de novembre, 9:11h

Hi ha qui pensa que cada dia estem més a prop d'una guerra nuclear. La guerra entre Rússia i Ucraïna ha fet un pas endavant aquesta setmana, en què l'estat de Vladímir Putin ha llançat el primer míssil balístic hipersònic, tot i que sense càrrega nuclear. Hi ha qui diu que portem tota una vida amb aquesta por i que la situació actual no ha canviat tant, però els darrers dies Finlàndia, Suècia i Noruega han repartit manuals de guerra als ciutadans.

Si la guerra nuclear esclatés, una de les prioritats seria poder refugiar-se. Quins refugis hi ha a Catalunya que siguin antiatòmics? Comparats amb l'Estat, no masses. De públic cap de fet. Sí que hi ha dos búnquers construïts durant la Guerra Civil que es podrien fer servir el dia d'avui. Són els gentrificats búnquers del Carmel (Barcelona) i el búnquer de Santa Susanna, a Pineda de Mar.

En canvi, a Madrid hi ha diversos refugis preparats per aguantar un atac nuclear. El més famós és el de la Moncloa, per bé que, per seguretat, se'n saben pocs detalls, només que té 7.000 metres quadrats i tres nivells de profunditat. També n'hi ha a la Base de Torrejón de Ardoz o a l'Hotel Ébora.

Tota manera el que sí que ha crescut a Catalunya des de l'esclat de la guerra a Ucraïna és la construcció de refugis antinuclears privats. Tot i això, segons la televisió russa, un eventual míssil nuclear no arribaria a terres catalanes, es quedaria a França.