Societat

ERC mou fitxa al Congrés per demanar a l’Estat que salvi els fons europeus en risc per al Besòs

El moviment dels republicans per aconseguir més temps amb els Next Generation se suma a la petició que Collboni havia assegurat haver fet ja al ministeri, mentre Junts i BComú volen reprovar Laia Bonet pels edificis pendents de rehabilitar

  • Un veí en un edifici del Besòs amb mesures cautelars -

ARA A PORTADA

Publicat el 01 d’abril de 2025 a les 18:47
Actualitzat el 01 d’abril de 2025 a les 19:34

El cas dels fons Next Generation que havien de finançar part de la rehabilitació de pisos malmesos al barri del Besòs, a Barcelona, i que ara estan en risc pels retards de les obres, continua provocant moviments. Els problemes pel ritmes actuals als edificis han estat reconeguts pel mateix Ajuntament, tal com va avançar Nació divendres passat. Dies més tard, els principals grups a l’oposició, Junts i BComú, van demanar una comissió extraordinària per reprovar la tinent d’alcaldia Laia Bonet per la gestió d’aquesta transformació urbanística d’urgència al Besòs. Ara, aquest dimarts, el grup d’ERC al Congrés dels Diputats ha registrat una proposició no de llei per modificar les condicions dels fons europeus i salvar la seva implicació en la rehabilitació dels edificis d’un dels barris més pobres de Barcelona.

En concret, el text registrat a la Mesa del Congrés reclama que "el govern espanyol impulsi immediatament una modificació" del decret llei 853/2021. Es tracta de la norma que va establir que, per rebre els fons europeus, les obres als edificis que se'n volguessin beneficiar havien d'acabar-se abans del 30 de juny de 2026. Ara, malgrat que l'anunci del projecte es va fer l'any 2021, el consistori no pot assegurar que diverses finques arribin a la data amb les feines enllestides.

Per això, el govern municipal de Jaume Collboni (PSC) ja va explicar a aquest diari que havia demanat al ministeri pertinent -amb un executiu liderat també pels socialistes- que modifiquessin les normes perquè l'exigència del 30 de juny de 2026 impliqués només que les obres haguessin començat en aquell moment, i no que s'haguessin acabat llavors. Ara, ERC ha fet una proposta en la mateixa direcció, a través de la proposició no de llei. Demana que es contempli el període establert al decret com a "inici, i no finalització" de les obres de rehabilitació.

També reclama que, si no és possible, es busqui un pla B que no perjudiqui els veïns. Als habitants dels pisos amb profundes deficiències els era especialment favorable la fórmula dels fons Next Generation -que no tributen i per tant no desquadren els ingressos de les llars que reben l'ajuda europea- i no veuen amb tants bons ulls algunes alternatives, amb més conseqüències fiscals. "Cal que el govern espanyol posi una altra solució de finançament sobre la taula que no impliqui ni una major despesa directa per als veïns, ni una futura tributació pels recursos rebuts", estableix el document. 

Tot plegat afecta només les 10 primeres finques que estan incloses en una prova pilot de la reforma al barri del Besòs. Els anys següents aquest pla s'haurà d'estendre a tota la zona, colpejada per l'aluminosi i altres deficiències greus que fan que hi hagi sostres apuntalats i veïns que han hagut d'abandonar casa seva. En total, segons l'últim informe presentat pel consistori, hi ha més d 1.400 pisos amb situacions de gravetat a l'entorn.

Els diners en joc

Però no només hi ha hagut un embolic amb el calendari, ja que l'estiu passat l'Ajuntament assegurava que tot els tempos anaven segons el previst i que actualment ja estarien totes les obres en marxa als blocs de la prova pilot, quan el cert és que actualment només hi ha dues finques amb activitat. En queden set que encara no han vist cap moviment. Una, per contra, ja està totalment reformada. El cas, però, és que el desajust també afecta els diners. Tot i que el juliol del 2024 l'Ajuntament apuntava a les comunicacions oficials que el cost total de les obres era de 10 milions d'euros a repartir entre totes les parts, ara el consistori ja fa referència a 18 milions d'euros, i ho atribueix a un error previ. 

Segons els nous càlculs facilitats pel govern municipal a l'abril, els 10 milions d'euros és la xifra que té prevista posar la institució local. Amb les aportacions dels fons Next Generation, que havien de finançar un 25% del projecte, i el que se li demana als propietaris dels pisos s'acabaria arribant als 16,5 milions d'euros. A més, però, caldria afegir-hi "altres despeses" vinculades a la "redacció de projectes" o "reallotjaments" de les famílies, que haurien de marxar de casa seva al voltant d'un any.