«Situar els serveis públics a l'avantguarda»: l'encàrrec als experts en drets socials reclutats pel Govern

La consellera de Drets Socials, Mónica Martínez, els reclama reformar el sistema de protecció de la Generalitat i acabar amb la "manca de coordinació" entre administracions

La primera reunió del CETIS
La primera reunió del CETIS | Eulàlia Galante
19 de febrer de 2025, 12:46
Actualitzat: 12:46h

"Aquest comitè d’experts té el mandat de combinar l’ambició i el pragmatisme per situar els serveis públics a l’avantguarda". Així ha introduït aquest dimecres la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mónica Martínez Bravo, el comitè per a la transformació i la innovació social (CETIS). Es tracta del nou espai de reflexió multidisciplinar que té l’objectiu d’impulsar la reforma integral del sistema de protecció social català, i així convertir-lo en un "pilar fonamental de l’estat del benestar".

"És el moment de passar dels drets de paper als drets efectius, i només ho aconseguirem des d’un model de prosperitat compartida", ha assegurat Martínez Bravo en roda de premsa des de la seu del Departament, que ha posat de manifest la importància de comptar amb uns serveis socials forts per afrontar els "reptes majúsculs de les properes dècades". L’envelliment de la població, la pobresa infantil, els riscos climàtics i les creixents desigualtats són alguns dels reptes als que s’enfrontarà el CETIS.

La consellera també ha lamentat la "manca de coordinació" actual entre departaments i administracions públiques, una problemàtica a la qual vol posar fi en favor d’un sistema "cohesionat i accessible a tota la ciutadania". La investigadora catalana considera que cal canviar el model assistencial actual per un "model de drets subjectius" que posi el ciutadà en el centre.

"Les millors ments del país" en set grups pràctics

Aquest grup d’experts, aprovat pel Govern el passat 11 de febrer i integrat en el Departament de Drets Socials, és pilotat per l’exregidora del PSC a Barcelona, Rosa Alarcón, qui en la mateixa roda de premsa s'ha mostrat motivada per assumir el "repte majúscul". Alarcón ha explicat que l'òrgan es divideix en set grups de treball i que aquests, a deu mesos vista, tenen la tasca d'elaborar "petits informes" que puguin tenir una aplicació concreta en el curt o mitjà termini.

"No volem informes que es quedin en un calaix", ha articulat la presidenta del CETIS. Ha desgranat la temàtica dels set grups, que responen als àmbits prioritaris d'actuació: Sistema de Garantia d’Ingressos i Transformació Digital del Sistema de Protecció Social, Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió, Infància i Joventut, Envelliment i Cures, Pobresa i Sensellarisme, Discapacitat i Salut Mental, Migració i Cohesió Social.

Al capdavant de cada un d'ells, el Departament s'ha servit de "les millors ments del país". La consellera ha explicat que aquests vocals són persones amb àmplia experiència professional en el sector; una trajectòria que combinen amb l'àmbit acadèmic i de la recerca.

L'experta en avaluació de polítiques públiques Elena Costas-Pérez s'encarrega del sistema de garantia d'ingressos; la comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes Ledesma, és al capdavant de l'àrea d'inclusió; el sociòleg Pau Marí-Klose és el cap d'infància i joventut; i el catedràtic d'Economia i Empresa de la UPF Sergi Jiménez-Martín és el volcal de grup sobre discapacitat.

Conclouen la llista la doctora en Economia Libertad González Luna a sensellarisme, l'assessor Jordi Tudela Fernández al grup sobre discapacitat i la directora de migracions a Instrategies, Gemma Pinyol-Jiménez, a migració.

Els vocals i la presidenta d'aquest espai de reflexió, que es coordinarà amb les direccions generals de la conselleria, s'han reunit per primera vegada aquest dimecres per definir les prioritats, fixar calendari i posar-se a treballar "de manera immediata".