24
de març
de
2017, 21:28
Actualitzat:
22:40h
Donald Trump, en el primer dia de feina Foto: Europa Press
Avui és un dia que passarà a la història. Estava en joc el futur de la reforma sanitària que ha de substituir l'Obamacare, i finalment Paul Ryan, el president de la Cambra de Representants, ha decidit, a petició del president Donald Trump, retirar el projecte per no perdre la votació. Es tracta d'una derrota enorme per a Trump, que no ha pogut convèncer els republicans del Congrés. Amb els demòcrates en actitud combativa, la Casa Blanca necessitava el màxim consens entre els republicans. No ha estat possible. El sector més intransigent no ha acceptat que es mantinguessin alguns aspectes de l'Obamacare i s'ha posicionat en contra de la nova reforma. Encara que a Europa costi de creure, hi ha un sector del Partit Republicà a la dreta de Trump.
El lideratge de Trump queda tocat. El president havia amenaçat els republicans que, si no aprovaven el seu pla, mantindria l'Obamacare. Ara caldrà veure quins són els propers moviments de la Casa Blanca i si Trump intentarà refer-se de la situació obrint una nova negociació amb els legisladors del seu partit. Però estava clar que, en cas de superar la votació a la Cambra, després vindria el Senat, on les coses es presentaven encara més difícils.
La llei republicana que volia anul·lar el projecte d'Obama podia afectar la vida de milions de persones. L'Oficina de Pressupost del Congrés, un organisme molt acreditat i apartidista, ja ha anunciat que més de vint milions de persones podrien perdre la seva cobertura sanitària d'aquí al 2024. L'administració Trump i la cúpula republicana al Congrés, amb Paul Ryan, el president de la Cambra de Representants, van consensuar una nova llei sanitària, que és regressiva respecte a la d'Obama, però que ha ensopegat amb una minoria ultraconservadora, que la considera insuficient.
Trump i Ryan volen acabar amb l'Obamacare però sense facilitar que els demòcrates puguin fixar el relat de "vint milions de nord-americans perdran la seva cobertura". Per això el projecte de Ryan, fet seu per Trump, mantenia l'obligatorietat d'algunes prestacions mínimes, com les dels serveis d'urgències i maternitat. Els ultres exigeixen que també se suprimeixin.
Una revolta inesperada
Els congressistes del House Freedom Caucus, un grup de l'ala més radical dels republicans, va reunir-se a la Casa Blanca amb Trump per mirar d'arribar a una entesa. Trump ja va amenaçar fa uns dies els congressistes que s'oposen a aprovar la llei ("aniré a per vosaltres!"), però ara s'ha vist que, de moment, sense resultats.
El House Freedom Caucus és un grup de dreta llibertària, extremista en contra del que suposi tot intervencionisme dels poders públics. Tot i ser un grup minoritari, podien decidir una votació en què el gruix dels demòcrates s'ha fet fort en defensa de l'Obamacare.
Enfront la trentena del Freedom Caucus hi ha uns cinquanta republicans moderats aplegats en l'anomenat Tuesday Group. La majoria d'ells són congressistes de districtes en què va guanyar Hillary Clinton. No volien unir el seu vot a una llei que desmantellaria una de les conquestes socials dels anys d'Obama. Si ho feien, temien perdre les eleccions legislatives del 2018.
Trump i Ryan havien fet concessions als ultres, com atorgar més competències als estats a l'hora de gestionar la llei en detriment del govern federal, una mesura que sempre agrada els ultraconservadors. Per satisfer els republicans més moderats s'ha assegurat que es donaran ajudes a les persones grans -un dels col·lectius més fràgils- perquè puguin adquirir una assegurança.