Investigadors de l'Institut de Recerca Biològica de Barcelona (IRB) han publicat a la revista Nature un estudi sobre el mecanisme pel qual l'àcid palmític, que es troba en l'oli de palma, afavoreix l'expansió dels tumors. Les cèl·lules tumorals que temporalment estan exposades a una dieta rica en àcid palmític desenvolupen una identitat més agressiva que perdura en el temps, com una forma de memòria cel·lular.
Aquesta identitat més agressiva promou l'activació de cèl·lules de Schwann associades al tumor i la secreció d'un teixit extracel·lular que, quan es bloqueja, frena la capacitat metastàtica del tumor. Els autors han identificat una sèrie de marcadors d'aquesta espècie de memòria que deixa les cèl·lules tumorals a l'exposició de l'àcid palmític: un canvi que fa que les cèl·lules mantinguin una capacitat metastàtica més gran, fins i tot mesos després d'estar exposades a l'àcid gras i que podria estar relacionat amb una capacitat més gran d'aquestes cèl·lules tumorals per innervar-se.
"El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l'àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, revelem que hi ha un factor de memòria de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho", explica el Salvador Aznar-Benitah, líder de la investigació, que no dubta a qualificar l'avenç d'"esperançador".
En aquest treball, cèl·lules de tumors orals i melanomes procedents de pacients han estat exposades a una dieta rica en àcid palmític, i s'ha observat que tenen més capacitat de fer metàstasi en ratolins, fins i tot quan aquesta dieta se subministra durant un període molt breu de temps.
Segons els investigadors, això és perquè les modificacions que genera l'àcid gras sobre el genoma de les cèl·lules metastàtiques són permanents i, consegüentment, en mantenen de forma estable les propietats més agressives. Els autors descriuen aquest comportament com una memòria estable. Així, l'equip de l'IRB afirma que els resultats indiquen que una dieta rica en oli de palma seria perjudicial per al desenvolupament del càncer, fins i tot si té lloc en una fase molt inicial de la malaltia en què el tumor primari potser no ha estat detectat.
Els científics han observat que aquesta capacitat expansiva i colonitzadora s'adquireix a causa del consum d'àcid palmític (predominant a l'oli de palma), però no passa així amb l'àcid oleic (molt abundant a l'oli d'oliva) o l'àcid linoleic (característic de la llinosa). Aquests resultats apunten que l'agressivitat no només té a veure amb el metabolisme dels greixos, sinó també amb les modificacions epigenètiques que es produeixen a les cèl·lules tumorals quan ingereixen àcid palmític.
En paral·lel, el treball publicat a la revista Nature mostra que, bloquejant les cèl·lules Schwann, que envolten i protegeixen les neurones que afavoreixen la metàstasi, s'inhibeix la formació d'aquesta xarxa neuronal, i la metàstasi no es produeix.
[plantillagent]
Un estudi confirma que l'oli de palma afavoreix la metàstasi d'un càncer
Investigadors de l'IRB Barcelona descobreixen que l'àcid palmític, present en aquest oli, és més agressiu en les cèl·lules tumorals

- Una botella d'oli de palma -
- Europa Press
Ara a portada
Publicat el 10 de novembre de 2021 a les 19:57
Et pot interessar
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa
-
Societat Quan cau la segona Pasqua enguany? Gairebé 200 municipis faran festa
-
Societat El temps d'aquest divendres 25 d'abril: sol i núvols a les portes d'un canvi de temps per al cap de setmana