Un terç dels catalans seguien anant a treballar fins que Sánchez va endurir el confinament

Google ofereix les dades sobre els canvis en la mobilitat arreu del món que ha comportat el coronavirus, amb caigudes del 80% en transports públics i parcs o del 40% en botigues de menjar, a Catalunya

Un policia, parlant amb un motorista, a Barcelona.
Un policia, parlant amb un motorista, a Barcelona. | Martí Urgell
03 d'abril de 2020, 14:10
Actualitzat: 14:12h
La reducció de la mobilitat laboral va ser notable, arran del primer confinament dictat per Pedro Sánchez, que permetia que els treballadors seguissin anant a la feina. Les recomanacions de teletreball o els drets de conciliació, però, no van evitar que prop d'un terç de catalans seguissin desplaçant-se al seu lloc de treball les dues setmanes posteriors a l'anunci, fins que el cap de setmana passat es va limitar la producció als serveis essencials.



Aquesta és una de les conclusions de l'informe elaborat i fet públic per Google aquest divendres, que ofereix dades i gràfics dels canvis de mobilitats que han tingut lloc les darreres setmanes, a nivell d'estats i territoris. La informació, a més, es divideix segons tipus de trajectes de les persones, aportant uns resultats força similars entre Catalunya i el conjunt de l'Estat.

Les úniques dades concretes fan referència a l'últim dia d'anàlisi, diumenge passat, però també s'ofereix un gràfic amb l'evolució dels dies anteriors, en relació a un dia de mobilitat normal. Segons això, a nivell laboral, la mobilitat ha estat prop d'un 65% inferior, de mitjana, tot i que va començar alguns dies abans de l'anunci de l'estat d'alarma i va anar reduint-se progressivament els dies posteriors, segurament el període que han necessitat les empreses per habilitar fórmules de treball a distància. La setmana passada, de fet, la mobilitat ha estat lleugerament inferior a l'anterior.

En tot cas, bona part de les persones que van anar a treballar ho deurien fer amb vehicle particular o en centres propers, ja que la mobilitat en el transport públic va caure de cop fins a l'entorn del 80%, igual que la mobilitat en parcs. En oci i restauració, la caiguda ha estat major, de prop del 85%, amb el tancament de bars, restaurants i espais de cultura o esports, mentre que el trànsit per anar a comprar aliments o a farmàcies ha disminuït menys, un 40%. Per contra, com és lògic, la mobilitat dins de les cases s'ha incrementat un 35%.

La caiguda, en tot cas, és superior en el cap de setmana, en tots els casos, excepte pel que fa a la mobilitat laboral -la qual ja era reduïda de per si en els caps de setmana, amb menys feines obertes-. Les tendències concretes es poden observar en la pàgina inferior, aquella on es troben els gràfics relatius a Catalunya:
 

Informe Google sobre la mobilitat a Catalunya durant el confinament by naciodigital on Scribd