Els gats tenen fama d'esquerps. De vegades demostren afecte, com quan es freguen la cara amb els seus amos, però costa de copsar si estan de bon humor o tenen ganes d'estar sols. És lògic que hi hagi problemes de comunicació amb les persones. I això produeix escenes com que no facin cas si estan sobre un moble delicat, o que t'enviïn a fer punyetes si intentes que facin les necessitats allà on toca. I si hi hagués una manera de fer-te entendre millor?
Hi ha diversos estudis que asseguren que els gats poden reconèixer la veu dels humans. Els investigadors japonesos Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka van concloure que aquest tipus d'animals reaccionaven diferent quan sentien la veu del seu amo. Ho demostren remenant la cua o movent les orelles. Ara bé, normalment no en fan cas i no s'acosten cap a qui els crida.
Un estudi ha descobert la manera de fer-se entendre. Una publicació d'Animal Cognition publicada el 2022 categoritza les veus suaus i agudes, com les que es fan servir quan es parla amb infants o nadons, com les més eficaces. El per què? Que paradoxalment són les que més s'assemblen als miols dels gats.
D'altra banda, es recomana evitar veus fortes, els poden espantar, i que els conceptes que fas servir siguin repetitius. Si vols que mengi, repeteix "menjar" sempre, així ho associarà. Si vols que jugui amb tu, fes servir "joc", així a la llarga ho interioritzarà.