Els xefs del Disfrutar: «Dediquem el premi al pagès, al pescador i als restaurants de menú diari»

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch defensen que "sense una xarxa d'excel·lència" no haguessin arribat al número u del rànquing

Els xefs del Disfrutar, en una imatge d'arxiu
Els xefs del Disfrutar, en una imatge d'arxiu
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:41h

Els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, responsables de capitanejar els fogons del Disfrutar -considerat des d'aquest dijous el millor restaurant del món-, han dedicat la distinció "al pagès que cada matí arrenca patates al tros, al pescador que porta la gamba fins al restaurant i a tots els bars i restaurants de menú diari". "És un reconeixement per a ells, perquè nosaltres sols, sense una xarxa d'excel·lència, no hauríem aconseguit el número u", ha assegurat a l'ACN Casañas.

Al seu torn, Xatruch, que s'ha emocionat a la gala, afirma que per consolidar un projecte com el Disfrutar s'accepten unes "normes del joc, una pressió i uns objectius" i, amb modèstia, recorda que hi ha companys de professió que mereixerien ser on són ells. "Hi ha molta gent al món que té restaurants i que són bons, però només hi cap una persona a la primera plaça i avui ens ha tocat", celebra entusiasmat Xatruch.

Els xefs han explicat en declaracions a l'ACN que han viscut la gala "amb molta intensitat i molta emoció", perquè s'ha mantingut el secret de l'establiment que ocuparia la primera posició. "Quan hem sentit el nom del Disfrutar ha estat un plaer immens i màgic haver-hi arribat", exclama el xef.

El Disfrutar ha culminat el seu fulgurant ascens a l'Olimp de la gastronomia mundial i ja és el millor restaurant del món, segons el popular rànquing The World's 50 Best Restaurant. L'establiment, que no fa ni una dècada que va aixecar la persiana en plena Eixample de Barcelona, ha seguit així els passos d'El Bulli, escola de formació dels seus tres xefs, i ha portat la cuina catalana fins al màxim reconeixement mundial. L'aposta per la gastronomia d'avantguardista i creativa es va situar l'any passat en segon lloc, una posició arrodonida el novembre passat amb la tercera estrella Michelin.

El Disfrutar és una aposta cuinada a foc lent. No és la primera experiència en solitari d'aquests xefs de l'escola d'El Bulli que, una vegada va tancar el restaurant de Ferran Adrià, van decidir refermar el què havien après obrint el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va obrir l'abril del 2012. L'experiència del trio els va funcionar i va ser llavors quan van ampliar horitzons amb un segon establiment a Barcelona situat en plena Eixample, que disposa d'un equip de 65 persones i una llista d'espera de mínim un any vista.