Se'n fan tauletes, gelats, pastissos, figures, bombons... i sempre, sempre, sempre genera el mateix debat. Alguns diuen que sí, altres defensen fermament que no. La xocolata blanca és xocolata, o no?
És habitual que les marques de dolços produeixin productes fets amb xocolata negra, en llet o blanca, però no sempre aquesta última és de la qualitat esperada. Això fa que molta gent renunciï a acceptar que la xocolata blanca pugui ser-ho realment. I és que els seus ingredients principals no inclouen sòlids de cacau, com sí que passa amb la resta.
El dubte genera sovint discussions. Però el millor xocolater del món, el català Lluc Crusellas, vol tancar-les de cop amb aquesta afirmació: "La xocolata blanca és xocolata quan la mantega de cacau que porta és realment mantega de cacau".
Durant una entrevista al seu obrador de Vic, Eukarya, el jove xocolater va deixar clar que la qualitat de la mantega de cacau és clau. Moltes vegades, per tal de reduir el cost del producte, s'utilitza un greix barrejat amb sucres diversos, llet amb pols i aroma de cacau per simular una bona xocolata blanca que acaba sent un nyap.