Dos articles sobre atractius turístics del Solsonès, d’entre els premiats en el 35è Premi Pica d’Estats

Treballs sobre la cassola de tros de Linyola, la recollida de l’oliva o el paisatge de la Panadella, també guardonats

Els membres del jurat de la 35a edició del Premi Turístic Internacional Pica d'Estats, amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn
Els membres del jurat de la 35a edició del Premi Turístic Internacional Pica d'Estats, amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn | Albert L Cobo
Redacció
08 de febrer de 2025, 22:06

L'article ‘Solsonès, la comarca de las mil masías’, publicat a la revista ‘Viajar’, i el reportatge ‘Hostal de Pinós. 500 anys donant menjar’, publicat a ‘Descobrir’, han estat dos dels guanyadors del 35è Premi Turístic Internacional Pica d’Estats. Mentre, un programa sobre la cassola de tros de Linyola, emès a La 2, s’ha endut el guardó al millor treball audiovisual. A la categoria transmèdia s’ha premiat ‘Recogida de la oliva’, publicat a www.tusdestinos.net. En premsa internacional s’ha guardonat ‘Le Segrià, Terres de Ponent’; en fotografia ‘La Panadella: la frontera del paisatge’ de la revista ‘Horitzons’; en ràdio ‘Julionejant per Lleida’ de Ràdio Lleida i en mitjans locals ‘Josep Vallverdú. Un horitzó de 100 anys’, emès a Lleida TV.

La 35a edició del Premi Pica d’Estats ha rebut un total de 102 treballs i el jurat ha donat a conèixer aquest dissabte els guanyadors de les vuit categories d’aquest guardó, convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i que compta amb una dotació total de 48.000 euros -6.000 euros en cadascuna d’elles. Així, s’ha reconegut la tasca d’Elena del Amo amb el guardó al millor article periodístic amb ‘Solsonès, la comarca de las mil masías’, publicat el setembre passat i que repassa alguns dels principals atractius de la comarca i la seva capital, tot incidint en aspectes monumentals, naturals i sociològics.

Mentre, el premi al millor reportatge periodístic també ha anat a parar a un treball elaborat des del Solsonès, per part d’Oriol Clavera i Narcís Clotet. El treball, publicat l’abril passat, incideix en els més de 500 anys d’història de l’Hostal de Pinós, un dels més antics de Catalunya. També de gastronomia, concretament de la cassola de tros, tracta el reportatge premiat com a millor treball audiovisual. En aquest cas, el treball es va emetre l'octubre de 2023 dins l’espai ‘La recepta perduda’ de Televisió Espanyola, tot explicant els orígens, ingredients i característiques d’aquest plat.

L’oleoturisme també ha estat present en els premis, amb el guardó al millor treball transmèdia, que ha estat per Maria Jesús Torné per un reportatge publicat l'octubre de 2023, que combina diferents formats i mostra algunes experiències que s’organitzen a la demarcació de Lleida. Pel que fa al premi al millor treball de premsa internacional, ha estat per un reportatge de Marie Costa publicat el juny-juliol de 2024 a la revista ‘Cap Catalogne’. L’autora proposa un recorregut ampli i detallat pels principals atractius monumentals, culturals, naturals, paisatgístics, gastronòmics i enològics de la comarca del Segrià i de la capital, Lleida.

En el cas de la categoria a millor reportatge fotogràfic, el jurat ha premiat un reportatge amb imatges de Santi Iglesias publicat la primavera del 2024. El treball es concreta en un viatge visual singular, a través d’imatges curioses i poètiques de l’entorn de la carretera N-II, per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià. Mentre, en ràdio, s’ha premiat una sèrie de quatre reportatges elaborats per Mercè March centrats en festes emblemàtiques que tenen lloc al juliol a la demarcació de Lleida, com són la Diada dels Raiers, la Fira del Ferro, el Mercat romà de Iesso i el Dansàneu (Festival de les Cultures del Pirineu). Finalment, el guardó al millor treball publicat als mitjans de comunicació local ha estat per un programa realitzat per Carles Gené i Eugeni Casanova l'octubre de 2023 on l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú fa una autobiografia de la seva vida.

Valoració positiva de la qualitat dels treballs presentats

El president del jurat i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha fet una valoració molt positiva d’aquesta edició i ha mostrat la seva satisfacció amb els guanyadors dels premis. En aquest sentit, ha recordat que enguany s’ha fet una modificació en les categories per adaptar-se a les noves eines de difusió i, així, poder afavorir la participació. També ha destacat que les “valoracions personals i els testimonis humans” en cadascuna de les històries que s’han presentat han tingut un pes destacat en els diversos treballs presentats.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha subratllat l’augment que s’ha registrat en el nombre de treballs presentats als premis i, sobretot, “la qualitat altíssima” dels reportatges que hi han concorregut. A més, ha afirmat que amb aquest guardó es posa en valor “el territori, la sostenibilitat i la qualitat del turisme al Pirineu i les Terres de Lleida”. També ha explicat que els guardons són un “referent” en aquest àmbit i que els treballs premiats fomenten que hi hagi una major participació.

A banda de Morros, el jurat està conformat pels periodistes Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Mariano Palacín, Mònica Terribas, Laura Alcalde, Anna Sàez, Francesc Guillaumet, Francesc Canosa i Josep Cabasés. Mentre, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre, és el secretari del jurat.