Vic acull des d'aquest divendres una nova edició del Trufforum, que enguany incorpora com a novetat un concurs per triar el millor producte trufat. Un dels actes més destacats és l'Acadèmia de la Tòfona, que dona el tret de sortida al certamen. El director de l'esdeveniment, Dani Oliach, ha assenyalat que "si del centenar d'alumnes que venen, deu s'acaben dedicant a la tòfona, això ja serà un èxit". Per Oliach, és imprescindible que la tòfona es doni a conèixer entre aquells que l'han de preparar i servir, també entre el consumidor final, per crear "cultura" sobre aquest fong, com la que tenen a França o Itàlia. Entre els actes més destacats del cap de setmana hi haurà el congrés internacional o el campionat de gossos tofonaires.
El Trufforum Vic, la coneguda com a festa de la tòfona, se celebra des d'aquest divendres i fins diumenge a la capital d'Osona amb l'objectiu de fer valdre i difondre les qualitats d'aquest fong. El programa d'activitats ha arrencat amb l'Acadèmia de la Tòfona, en què participen uns 125 estudiants d'escoles d'hostaleria d'arreu de Catalunya. El director del certamen, Dani Oliach, ha explicat que l'objectiu de l'acadèmia és explicar als futurs cuiners les propietats de la tòfona, com es produeixen, quines espècies hi ha, les seves qualitats i també les tècniques per poder cuinar aquest producte. Oliach ha destacat que l'acadèmia posa èmfasi a difondre els valors de la tòfona per anar fent pedagogia i que la cultura de la tòfona s'estengui i pugui arribar a tothom, com passa a França o a Itàlia, dos països veïns i productors en què el fong està molt integrat a la cuina.
Estel Gómez i Sergi Pellicer són dos estudiants de l'escola d'hostaleria de Figueres que han vingut a Vic sense massa coneixements sobre la tòfona. Han arribat a l'acadèmia amb les expectatives altes per poder descobrir què s'amaga darrere aquest producte. "He treballat molts anys a l'hostaleria i no l'he tractat mai", ha destacat Gómez. "Algun cop n'hem sentit a parlar, que és un producte molt bo, molt estimat, i que si el treballes es poden fer moltes coses", ha assenyalat Pellicer. "He vingut a aprendre què es pot fer amb aquest producte i com fer les elaboracions", ha afegit aquest jove tot admetent que no l'ha tastat mai.

L'experiència xilena de la tòfona de cultiu
Un dels convidats d'aquest any al Congrés Internacional de Tòfona Negra que se celebrarà aquest dissabte en el marc del Trufforum és Ricardo Ramírez. Ell és un enginyer agrònom de Xile i fa vint anys que treballa amb tòfona de cultiu al país andí, on es va introduir als anys 2000. La tòfona va passar de ser un cultiu que ni es coneixia a una potent i creixent indústria que exporta gairebé tota la tòfona que produeix, principalment a Europa, però també a Àsia i altres països.
Ramírez lamenta que la gastronomia xilena encara no l'hagi incorporat, "o molt poc", tot i que "cada vegada es coneix més". Per ells, Catalunya és un "referent" pel que fa al cultiu de la tòfona. El relat de Ramírez, entre d'altres, també servirà per explicar com s'ho han fet per convertir-se en un país productor de tòfona en tan poc temps.
Optimisme per una temporada més plujosa
Enguany els productors de tòfona negra (Tuber melanosporum) es mostren més optimistes que la temporada passada. El director del Trufforum i expert tofonaire, Dani Oliach, ha explicat que després de tres anys arrossegant sequera, les pluges dels darrers mesos fan preveure que serà una temporada en què es podria arribar a doblar la producció de les gairebé tres tones de l'any passat, situant la producció -de cultiu i silvestre- entre les cinc i les sis tones. Pel que fa als preus, la tòfona enguany també s'ha moderat, i mentre que els productors en poden arribar a rebre entre 300 i 500 euros el quilo, el consumidor final la pagarà entre els 700 i els 900 euros. "Tenim uns preus raonables perquè la gent es pugui introduir en el món de la tòfona i la puguin degustar", ha assenyalat Oliach. Uns preus que es poden reduir a un valor d'entre 20 i 25 euros per tòfona.
Activitats tot el cap de setmana
Com cada any el Trufforum Vic comptarà amb el tradicional Mercat de tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats al voltant de la tòfona. Al Recinte Firal es podrà comprar tòfona negra, classificada i garantida, i també productes trufats artesans. A l'espai La Cuina de la tòfona es podran descobrir les particularitats de la tòfona amb activitats que inclouran tast i que aniran a càrrec de reconeguts professionals, com Nandu Jubany, Marc Gasons o Ferran Pont. També hi tindran presència els col·lectius Osona Cuina i Taula Dolça, amb una ponència sobre cuina salada, dolça i trufada d'Osona. A l'Aula de la Tòfona, entre altres propostes, s'oferirà un tast de formatges artesans, tòfona i Vins del Llegat a càrrec del formatger Bruno Cabral, el cuiner Uri Sala del restaurant Bart.
Una de les activitats que s'ha convertit en tradició és Tòfona amb bombolles. Aquest any, l'escriptora Empar Moliner i el xef Quim Casellas, del Casamar de Llafranc, seran els encarregats de guiar el maridatge gastronòmic entre escumosos i cuina amb tòfona.
Durant el cap de setmana del Trufforum, Vic també acollirà un espai amb tallers per a infants, l'Espai Tòfona i Ciència, una mostra de llibres o l'esperat Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. Dissabte, amb activitats tot el dia, també destaca l'espai de degustació en què restaurants i pastisseries oferiran plats a preus populars. Es podran tastar diferents tapes, tant dolces com salades, durant tot el dia, que serviran els restaurants Can Jubany, Mas Monells i Malespina. Eukarya hi posarà la part dolça. La jornada de diumenge s'encetarà amb un esmorzar popular amb tòfona amb Osona Cuina i Fet a Osona.