L'Ajuntament de Solsona analitza les 270 propostes ciutadanes del pressupost participatiu

Les aportacions vàlides seran debatudes el gener en una jornada oberta a tothom per escollir-ne entre 10 i 15

1000017939
1000017939
Redacció
06 de novembre de 2024, 08:53
Actualitzat: 08 de novembre, 9:07h

Durant els mesos de novembre i desembre, els serveis tècnics, juntament amb  altres àrees municipals, de l'Ajuntament de Solsona estudiaran les 267 propostes rebudes en la primera fase del pressupost participatiu per decidir a quines inversions destinar fins a 100.000 euros. En la segona fase, ara cal validar les aportacions ciutadanes i comprovar si s'ajusten a les normes del procés.

Concretament, entre el 23 de setembre i el 13 doctubre, es van recollir 191 propostes ciutadanes en línia, a través del web https://participa.ajsolsona.cat/, i 76 de físiques, mitjançant butlletes dipositades en urnes distribuïdes en espais públics del municipi. Són xifres valorades molt positivament per la regidoria de Participació i considerades molt elevades per part de Neòpolis, la consultoria sociopolítica que dirigeix tècnicament el procés. 

Plantejaments col·lectius

La majoria d'idees, més de 160, es van formular en grup, en el si de la família, d'un grup de veïns, amics o entitats. Entre els col·lectius que van fer més plantejaments d'aquest tipus hi ha els participants al projecte amb perspectiva de gènere DiverCity, coordinat per la cooperativa Estel, el Consell d'Adolescents del curs passat, l'AFA El Vinyet i el Casal Popular La Fura.  

Millores en equipaments esportius, culturals i socials; creació de noves instal·lacions; accions de neteja, seguretat i civisme; millora de l'enllumenat; eliminació de barreres arquitectòniques; adequació de voreres i carrers; accions de replantejament de la mobilitat i pacificació del trànsit, i millora de zones verdes, l'entorn natural i parcs infantils són els principals camps en què es classifiquen les aportacions ciutadanes rebudes.

Durant el novembre i desembre es comprovarà que les propostes recollides siguin inversions d'interès públic, de competència municipal, sense un cost de manteniment extraordinari, que no suposin la contractació de personal, que siguin tècnicament, mediambientalment i econòmicament viables i que no superin els 100.000 euros. 

No cauran en sac foradat

De totes maneres, la regidora de Participació, Pilar Viladrich, assegura que les aportacions que no compleixin aquests requisits i no puguin prosperar dins els pressupostos participatius no cauran en sac foradat. Una de les bondats d'aquest procés, segons Viladrich, és el gran volum d'informació que la ciutadania proporciona a l'Ajuntament tant per a la gestió del dia a dia com per a esbossar projectes de ciutat. 

Una vegada fet aquest filtratge, el desembre es podran consultar les propostes vàlides que passaran a la fase següent. Igualment, s'exposaran les que es descartin, si n'hi ha, i se n'argumentarà els motius. Posteriorment, el gener es convocarà un taller de participació ciutadana obert a tothom per escollir les 10 o 15 propostes que se sotmetran a la fase final de votació, programada entre els mesos de març i abril. 

Arxivat a